Veloo VHL en Touch of Fee Sauvenière Z winnen het vrijspringen in Gesves

Fokkerij
16 aug 2023
Door Horseman Kristof

Ook op deze tweede dag van het Belgisch Kampioenschap voor Jonge Paarden kregen we mooie nieuwe Belgische Kampioenen – toch in de fokkerijproeven, want wat het springen onder de man betreft moeten alle paarden eerst 2 kwalificatieronden afwerken om zich eventueel te kunnen plaatsen voor de finales in hun leeftijdsklasse. Die kwalificaties gebeurden weer in de prachtige buitenpiste, terwijl de fokkerijproeven in de ruime binnenhal doorgingen.

In de binnenpiste werd de dag geopend met het vrijspringen voor de 2-jarigen. In deze leeftijdsklasse was zeker veel kwaliteit te bespeuren. Veel paarden waren nog erg groen, maar bleken intelligent genoeg om het straatje hindernissen al snel als volleerde jumpers af te leggen. Er werden dan ook hoge scores genoteerd. Als nieuwe Belgische Kampioen van de 2-jarigen werd Veloo VHL gekroond (BWP – Orak d'Hamwyck x Cumthago C) met maar liefst 85%. De SBS-merrie Perle de Senonchamps GG (Illias van't Vlasmeer x Viking v/d Kwekenhoeve) werd reservekampioen met 83,67%, gevolgd door Paddington MB d'Eel (SBS – Kavango Sitte x Elite de l'Herse) met 82,67%.

Vervolgens gingen alle ogen naar de 10 beste 3-jarige springpaarden van gisteren. Zij moesten, na een nachtje verplicht slapen in Gesves, een tweede ronde afleggen in het vrijspringen voor de felbegeerde titel van Belgisch Kampioen, maar ook voor de Medaille van de Koning. Beide titels gingen dit jaar naar Touch of Fee Sauvenière Z (Zangersheide –  Tobago Z x President). De tweede plaats was voor East van ten Bos Z (Zangersheide – Emerald van het Ruytershof x Kannan), gevolgd door One Million du Haut du Roy (SBS – Touardo Blue x Chellano Z).

In totaal dus 6 namen die we zeker in het oog moeten houden volgend jaar!

Na de springrubrieken in de fokkerij, kwam nog een proef model en gangen voor 3-jarige dressuurpaarden. Dit was een nieuw concept dat duidelijk nog wat aan populariteit moet winnen, maar de overwinning ging terecht naar Odin de l'Aube (SBS – Le Formidable x Greyflanell).

Maar de dressuurliefhebbers komen weldra veel beter aan hun trekken, hier, in de Grote Week van Gesves. De kampioenschappen dressuur starten namelijk op donderdag en lopen dan tot zondag, de dag dat ook de finales in het springen doorgaan, terwijl op zaterdagavond om 19h een dressuurshow doorgaat. Het wordt een show met voor ieder wat wils. Als opening is er eerst een vaardigheidsproef mennen, gevolgd door enkele küren op muziek van verschillende niveaus, afgewisseld met heuse ruiter-mode defilés. Een absolute aanrader als afsluiter van een nieuwe interessante dag in Gesves.

Bron: 
Persbericht