Rhino geval in Lier

Varia
21 feb 2023
Door Horseman Kristof

Paardensport Vlaanderen wenst te communiceren over een geval van EHV-1 tijdens de CSI2* van afgelopen weekend in het Azelhof te Lier.

Op zaterdag 18 februari vertoonde het paard van een ruiter uit Ukraine symptomen van EHV. Het paard werd onmiddellijk geïsoleerd en er werd een swap genomen.

Op zondagmorgen was het paard reeds veel beter en is het vertrokken naar zijn thuisstal in Duitsland samen met nog 4 andere paarden van diezelfde Duitse stal.

Op maandagavond 20 februari werd de uitslag van de swap ontvangen en het was een geval van EHV-1.

De volgende maatregelen werden ondertussen genomen:

  • De 26 overige paarden van het stallencomplex waar het ene paard zich bevond in Lier zijn geblokkeerd in de FEI-database. Na een procedure van negatieve swaptesten over een vaste periode zullen ze gedeblokkeerd kunnen worden.
  • FEI gaat communiceren met de verantwoordelijken van de paarden die week 1 en 2 aanwezig waren in Lier met de vraag om hun paarden extra op te volgen.
  • Het OC heeft alle mogelijke maatregelen al genomen om de stallen volgens de regels te ontsmetten.
  • De FEI heeft een veterinary delegate aangeduid die ter plaatse gaat kijken of alles veilig is voor de volgende wedstrijd.

Er werd door alle betrokken partijen snel en accuraat gereageerd. Samen met de FEI worden nu alle veiligheidsprotocols opgevolgd.

Bron: 
Paardensport Vlaanderen