"Parlando di vino, olive, pomodori,... e cavalli davanti a un cappuccino o un espresso"

Reportage
01 jun 2022
Door Horseman Kristof

Welkom in Il Borro! In het hart van Toscane. Eeuwenoud gehucht met wijngaarden, akkers met de lekkerste groenten en het beste fruit. Een prachtig luxe-resort  ontstaan in een oud Toscaans middeleeuws dorp. Traditie, cultuur en duurzaamheid zijn het ‘identità aziendale’. De huisstijl voor de niet-Italofielen.

Paarden met de genen van De Muze grazen in het malse Toscaanse gras. De internationale ruiter Marco Debollini en zijn al even sympathieke vrouw Vittoria Ferragamo  zijn er gastheer en gastvrouw voor de gasten en klanten van Il Borro en MVD Stalloni. Joris en de familie De Brabander komt er graag. Prachtige plek immers, waar samenwerking, vertrouwen, authenticiteit en vasthouden aan een (fokkerij)visie het verschil maken.

Fonkelende ogen

Marco: Onze eerste kennismaking dateert al van meer dan dertig jaar geleden. Mijn vader was op zoek naar paarden. Via een Italiaanse vriend kwam hij bij Joris in België uit. Ik herinner me nog heel goed toen ik hier voor het eerst kwam. Nabab de Rêve was toen zes jaar oud. Dat was in 1996. We zijn toen samen naar het BK voor jonge paarden in Gesves zijn geweest. Joris was toen bijzonder trots op de hengst. Hij zei niet veel maar zijn fonkelende ogen hebben een grote indruk gemaakt. Ik was toen een jongetje van hoogstens veertien jaar.  Als hij naar Nabab keek gebeurde er iets speciaals.

De Muze-filosofie

Marco: Het contact is altijd goed gebleven en we hebben door de jaren heen regelmatig veulens en jonge paarden bij Joris gekocht. Ook toen ik zelf internationaal begon te rijden heeft mijn vader hier een vijftal paarden gekocht en zijn we ook beginnen fokken. Toen is ook het verhaal van de samenwerking en het fokkerij-project ontstaan.  Vanuit de ‘De-Muze-filosofie’. Fokken met de beste sportmerries.

Samenwerking

Marco: Op dit moment delen we een aantal drachtige merries. Ik denk dat we thuis zeven paarden hebben en in België een viertal. Eén van die paarden is Toetankhamon de Muze (Kassanova de la Pomme x Vigo d’ Arsouilles), die derde werd op de BWP-Hengstenkeuring (trots).

Vittoria: In Il Borro hebben we een dertigtal paarden van onszelf.  Er is een KI-centrum. Een paardenkliniek, ook voor de klanten. Klanten konden bij ons al paardrijden en Toscanië te paard ontdekken, maar Marco zag dat er meer mogelijk was en viertal jaar geleden bracht Marco zijn eerste paarden naar hier. En zo is het stilaan gegroeid naar het fokkerij-project dat het nu is.  Op dit moment lopen er bijna tweehonderd paarden op Il Borro.

Hengsten

Vittoria: De stap naar de hengsten en de verdeling van sperma is eigenlijk heel natuurlijk gekomen. Fokkerij en bloedlijnen is altijd al een enorme passie geweest van Marco. Hij praat op wedstrijd vaak ook met mensen over de hengsten en bloedlijnen. En hij heeft een groot netwerk in Italië maar ook daar buiten.

Marco: Ik vind het ook fantastisch om bij te kunnen leren. De ‘brug’ met Joris en Stal de Muze is een fantastische zaak. Heel inspirerend. Het niveau van de Belgische fokkerij is heel hoog en Joris behoort tot de beste fokkers ter wereld.

Nadenken

Vittoria: We fokken, leiden jonge paarden op, brengen paarden uit op de wedstrijden en regelmatig worden er ook paarden verkocht.  En dat lukt steeds beter. Ik denk dat dat veel te maken heeft met de lijn die we altijd aanhouden.

Marco: Ik geloof al jaren in de filosofie en de visie van Joris. Nog van voor de hengsten en de paarden van De Muze wereldkampioen of olympisch kampioen werden. Nu zien dat dat zijn vruchten afwerpt geeft heel veel voldoening.  En dan gaat het niet over ‘verkopen’ en geld. Het gaat over vertrouwen, respect en authenticiteit. Normaal gezien hebben verkopers van sperma, verschillende hengsten en hengstenhouders in hun portefeuille en proberen zo veel mogelijk te verkopen. Ik kies er bewust voor om dat niet te doen. Enkel de hengsten van De Muze.  Daar sta ik 100% achter. 

Vlucht kwijt

Marco: In de paardenwereld praten mensen graag over hun paarden en hun hengsten. Er wordt veel lucht verkocht. Bij Joris is dat niet zo.  Integendeel. Kopen is moeilijk. Raar! (lacht) Ik denk dat hij in plaats van te praten … altijd aan het nadenken is over de fokkerij … en de hengst van de toekomst. Twee jaar geleden na het WK voor jonge springpaarden in Lanaken, waar ik had meegereden, reed ik nog even door langs Sint-Niklaas. Dat doe ik altijd. Ik zag een veulen in de wei lopen dat me heel erg aansprak. ‘Niet te koop!’ zei Joris. Ik kreeg hem uiteindelijk zover om me te vertellen wie de vader en de moeder van het veulen waren. En toen ik het hem de vijfde keer vroeg en ik ondertussen mijn vlucht al had gemist … zijn we toch tot een akkoord gekomen. Ik mocht me voor de helft inkopen. Dat veulen is Toetankhamon de Muze. Ik ben blij dat ik toen blijven vragen ben om hem te verkopen (lacht).

Il Borro – Toscaanse authenticiteit

Vittoria: Mijn vader die vroeger in Il Borro ging jagen, werd ongeveer dertig jaar geleden op slag verliefd op Il Borro.  Een middeleeuws dorp met een paar huizen en een villa middenin de Toscaanse heuvels. Het dorp en de villa waren in vrij vervallen staat op dat moment. Het domein bestond verder ook uit 700 hectaren landbouwgrond en de toenmalige eigenaar wilde het domein graag verkopen.  We hebben stap voor stap het dorp en de villa gerestaureerd. Er kwam een restaurant en het is heel langzaam aan uitgegroeid tot het luxe-resort dat het nu is. We beschikken op het domein over een zestigtal suites en een restaurant ‘Osteria’. Ook in Florence en in Londen zijn er ondertussen al twee Il Borro-restaurants. ‘Il Borro Tuscan Bistro’. Ondertussen beschikken we over 1200 hectaren en produceren we jaarlijks 300.000 vaten wijn. We hebben 40.000 olijfbomen voor de productie van olijfolie. We leveren groenten-boxen aan huis. We hebben Il Borro-eieren, honing, pasta, tomatensaus …  Sinds 2015 werken we volledig organisch. In de winkeltjes in het dorp is er plaats voor ambachten en handwerk. Dat is allemaal een heel bewuste keuze. We willen 100% sustainable zijn. We gebruiken de mest van de paarden en van onze eigen Toscaanse koeien voor de bemesting. Composteren het snoeiafval uit de boomgaarden en van de olijfbomen. We produceren met onze zonnepanelen meer energie dan we consumeren. Dat betekent dat de tijd die onze gasten spenderen de ecologische voetafdruk van de vlucht compenseert. (glimlach).

Ontdek meer: https://www.ilborro.it/

Exclusieve veiling

Marco: In november organiseren we in samenwerking met Stal De Muze een exclusieve veiling waarbij de gasten uitgenodigd worden op Il Borro en er kunnen genieten van het resort, van de rust, van lekker eten en drinken. De veiling zal plaatsvinden in een gedeelte van de oude wijnkelder. Het gaat een heel bijzondere beleving worden met paarden met uitzonderlijke genetica. 

Meer verhalen lezen uit Gazette de Muze? Klik hier!

Bron: 
Tekst Kris Van Steen