Opvallend veel bloed van Emerald van ’t Ruytershof in BWP paarden afdeling Noord-Amerika

Fokkerij
22 okt 2021
Door Horseman Kristof

In 2012 maakte Emerald van ’t Ruytershof zijn allereerste reis naar Wellington. Zeven jaar is de zoon van Diamant de Semilly als hij een eerste keer indruk maakt op het Amerikaanse bodem. Emerald springt er naar een topklassering in een 1.50m. rubriek onder het zadel van trouwe compagnon Harrie Smolders. Twee jaar later ruilt de hengst, zijn stal in Grobbendonk opnieuw in voor een passage in Wellington. Opnieuw maakt het duo een straffe indruk met oa. een tweede plaats in een 1.50m. rubriek. Het is de vooravond van de grote internationale carrière van het succesvolle Belgisch-Nederlandse duo.

De Amerikanen en bij uitbreiding ook de Canadese jumpingliefhebbers sluiten de knappe BWP-hengst in hun hart. A star is born. En ook de Amerikaanse en Canadese fokkers willen graag ‘starquality’ in hun fokkerij. De resultaten van hun massale keuze voor Emerald van ’t Ruytershof zijn vandaag duidelijk zichtbaar.

Ondervoorzitter Boudewijn Schepers trekt elk jaar naar de Noord-Amerikaanse afdeling van BWP voor de ‘Amerika-tour’. Meestal omvat de reis meerdere weken. In 2021 bleef de tour beperkt tot één week in Canada. Covid zorgt helaas nog steeds voor reisbeperkingen en praktische bezwaren. In totaal werden er vijfenveertig paarden geregistreerd en beoordeeld, waaronder een twintigtal veulens en twee pony’s. Er werden ondertussen ook vier hengsten goedgekeurd en bij twee van die vier nieuwe vaderdieren, stroomt Emerald-bloed door de Canadese aderen.

Boudewijn Schepers: Emerald is op dit moment ook bij de Noord-Amerikaanse fokkers een heel populaire hengst

Son et Lumière OBF is een rechtstreekse zoon van Emerald van het Ruytershof uit een Heartbreaker-moeder. Bij Santos For a Star komt het Emerald-bloed via de moedermijn. Hij is een zoon van For Pleasure. Moeder is Malle Babbe van ’t Kieveld die zelf op 1,45m-niveau actief is. Beide hengsten

Boudewijn Schepers: “Het is opvallend hoeveel Emerald-bloed ik tegen ben gekomen. Dat is overigens geen nieuw fenomeen, het is iets wat ik de voorbije jaren al zag gebeuren in de BWP-afdeling Noord-Amerika. Ook bij de veulens is het aandeel van de bekende BWP-ambassadeur overigens opvallend groot dit jaar. Volgens mij heeft dat veel te maken met zijn vroegere succesvolle optredens in Wellington en Miami van een aantal jaren geleden. De Noord-Amerikaanse fokkers hebben Emerald toen echt wel ontdekt en hij is op dit moment ook in dit deel van de wereld gewoonweg een heel populaire hengst.”

Bron: 
Tekst Kris Van Steen