The next generation : Elvis Ter Putte en Mosito van het Hellehof

Reportage
04 mei 2022
Door Horseman Kristof

Niet alleen binnen de familie De Brabander treedt de volgende generatie op de voorgrond, ook in de hengstenstapel worden de nieuwe tendensen zichtbaar. Bijzonder invloedrijk was (en is) de lijn die werd uitgebouwd via Nabab de Rêve en zijn zoon Vigo d’Arsouilles. Ook Bamako de Muze bouwt aan zijn dynastie, rechtstreeks maar ook indirect via zijn zonen Kasanova de la Pomme en Lector vd Bisschop. Afgelopen jaar was er evenwel een derde lijn die steeds nadrukkelijker op de voorgrond trad: die van Elvis Ter Putte en zijn zoon Mosito van het Hellehof.

Door Arnout Coppieters

In het voorjaar gaat het fokkershart altijd wat sneller slaan. Wanneer de eerste voorzichtige zonnestralen de winterblues doorprikken, dwalen de fokkersgedachten al af naar die aarzelende eerste pasjes van de pasgeboren veulens. Vanaf dan gaat het snel. Een nieuwe hengstenkeuze dringt zich op. Welk vaderdier wordt de uitverkoren partner? De keuze bij Stal de Muze is groot.

Bijna 14%

In 2015 kozen heel wat fokkers voor de pas driejarige Mosito van het Hellehof, toen net goedgekeurd. Daar hebben die fokkers geen spijt van gekregen, want die eerste jaargang nakomelingen lijkt uitzonderlijk goed. Afgelopen jaar sprongen er negen nakomelingen de finale van het BK voor vijfjarigen. Op een totaal van 67 starters, betekende dat een aandeel van bijna 14%, of bijna 1 op 7. Ook in de cyclus vielen de nazaten van Mosito manche na manche op.

Bijna 15%

Sowieso is het percentage paarden uit zijn eerste jaargang dat al actief is in de (inter)nationale sport uitzonderlijk te noemen. De gespecialiseerde websites ter zake hebben in 2016 slechts 82 nakomelingen van Mosito geregistreerd. Deze paarden zijn dus slechts zes jaar oud, maar twaalf onder hen springen al op niveau 1.30m, goed voor een ratio van net geen 15%. Onder hen bijvoorbeeld Quipou SW (mv. Solitair), Qnokke de Muze (mv. Elvis Ter Putte), Morice F Z (v. Bamako de Muze), Quarz du Coeur des Collines (mv. Heartbreaker), Quebec van de Rozenberg (v. Heartbreaker), Quinta van ’t Klavertje Vier (mv. Nabab de Rêve), Qualithina van ’t Ruytershof (mv. For Pleasure), Quartz de Muze (mv. Lux Z), Qosito van de Koekoek (mv. For Pleasure) en vele anderen. De toekomst oogt bijzonder rooskleurig, want ook uit zijn volgende jaargang(en) hebben al heel wat talenten hun neus aan het venster gestoken.

Negen generaties

Een van de nog niet vernoemde talenten is onze eigen hengst Quickly v/d Kruishoeve, goedgekeurd in 2020 voor BWP. In de proeven voor jonge paarden maakte hij onder Koen Vereecke tot dusver keer op keer indruk met zijn schijnbaar ongelimiteerd vermogen, net als in de hengstencompetitie. De opvolger voor Mosito lijkt dus al op stal te staan in Sint-Niklaas. In zijn pedigree telt Quickly overigens liefst negen generaties hengsten op een rij die ooit in Sint-Niklaas op stal hebben gestaan of uitgebaat zijn.

Steeds succesvoller

Niet alleen zijn nafok maakt reclame, Mosito is ook zelf steeds succesvoller in de sport. Zo won hij zeer recent nog glansrijk de GP4* in Vejer de la Frontera met Bernardo Alves. Vorig jaar won hij een van de GP’s in Lier. Het lijkt dus een kwestie van tijd voor de eerste overwinning op het allerhoogste niveau er komt. Hij werd voor zijn prestaties al geëerd als BWP-elitehengst en zag op de meest recente BWP-hengstenkeuring opnieuw een zoon goedgekeurd worden. Nummer negen al in totaal.

Uithangbord Levis

Ook de nafok van Mosito’s vader Elvis Ter Putte toont zich meer en meer. Zelf sprong Elvis na zijn zesde plaats op het WK voor zesjarigen op internationaal niveau met Karline De Brabander. Ze eindigden onder meer tweede in de GP2* van Marcq en Baroeul, derde in de GP3* van Kapellen en achtste in de GP3* van Canteleu. Zijn nakomelingen lijken dat nog ruimschoots te overtreffen. Uithangbord is op dit moment de elfjarige Levis de Muze, die onder de Griekse amazone Ioli Mytilineou op vijfsterrenniveau en kampioenschappen de topprestaties aan elkaar rijgt. Het voorlopige hoogtepunt van dit duo was de individuele twaalfde plaats op het EK in Riesenbeck.

The best is yet to come

Levis is een van de 23 nakomelingen van Elvis Ter Putte die 1.50m of hoger springen. Denk ook aan Lou Lou VLS, Elco van Hof ter Naillen,  Mithras de Regor en Hervesther. Ook de voormalige beste BWP’er op de WBFSH-ranking voor eventingpaarden, Mahalia, is een dochter van Elvis Ter Putte. Dat aantal gaat de komende jaren zeker nog groeien. Elvis’ carrière kwam immers een beetje traag op gang. Zowel in de sport als in de fokkerij duurde het even voor Elvis Ter Putte zijn plaats had gevonden. De eerste grotere jaargang werd pas in 2011 geboren. De eerste echt grote jaargang zag zelfs pas het levenslicht in 2012. The best is yet to come.

Advies

Tijd voor nog een portie fokadvies van Joris De Brabander zelf. “Eigenlijk past Elvis bij heel wat merries. Hij heeft gepast bloed, al moet het ook niet minder zijn. Hij lijkt heel geschikt voor een merrie met een scherp kantje. Denk bijvoorbeeld aan een te hete merrie, een merrie met een fragiele mond of een moeilijk karakter. Elvis zal er dan voor zorgen dat die scherpe kantjes ervan geveild worden, zonder aan kwaliteiten in te boeten. Verder is het moeilijk om een specifiek type merries aan te duiden. Elvis is een complete en polyvalente hengst. Mosito brengt eigenlijk dezelfde kwaliteiten als Elvis, maar is zelf misschien iets scherper. Veel hangt natuurlijk af van de concrete situatie. Voor persoonlijk advies, kunnen de fokkers uiteraard steeds contact opnemen met Stal de Muze.”

Gazette de Muze nog niet gelezen? Klik hier voor de digitale versie!