Jos Verlooy terug in België na zes weken Wellington (USA)

Blog
15 mrt 2022
Door Horseman Kristof

Drievoudig en regerend Belgisch Kampioen Jos Verlooy bleef ook in zijn laatste week in Wellington knap presteren op het Winter Equestrian Festival. Zes ‘Amerikaanse weken’ leverde een hele serie ereplaatsen en een aantal knappe overwinningen op. We kunnen op zijn minst concluderen dat de trip vanuit Grobbendonk naar Florida vruchtbaar was.

Met welk gevoel ben jij vanochtend in Zaventem uit het vliegtuig gestapt Jos?

Jos Verlooy: Ik kom met een goed gevoel terug uit Wellington. Nixon van 't Meulenhof (Denzel van 't Meulenhof x Cartago Z), Luciano van het Geinsteinde (v. Quinn van de Heffinck x Air Jordan Z) en FTS Killossery Kunfusion (v. SIEC Livello x Cruising) hebben heel veel geleerd in die zes weken Amerika (nvdr.: Jos was 2 x drie weken aan de slag in Wellington met een weekje pauze tussen de eerste en de tweede periode van drie weken).

Wat bedoel je juist met ‘veel geleerd’?

Jos Verlooy: Luciano heeft meer ervaring gekregen op het hogere niveau en ik voel dat we een stapje vooruit als combinatie hebben gezet. Hetzelfde bij Kunfusion. Ik heb nu bij allebei de paarden het gevoel dat ik alle knoppen en knopjes ken. Het wordt elke keer beter.

Het zijn twee verschillende paarden maar hebben ze ook iets gemeen met elkaar?

Jos Verlooy: Het zijn allebei heel competitieve paarden. Luciano heeft heel veel vermogen. Het is een heel slim paard dat zelden twee keer dezelfde fout zal maken. Het is een paard dat wil verbeteren. Dat zit er gewoon van nature in bij hem. Een leergierig paard die het altijd goed wil doen. Kunfusion is heel voorzichtig, een paard dat ik altijd heel graag mee op wedstrijd neem, want het is een paard dat altijd prijzen mee naar huis brengt (knipoog). Ook een heel fijn paard, waarmee je de ene dag in de speedproef kan winnen en de dag nadien een proef met aparte barrage.

Hoe zien jouw komende weken er nu uit?

Jos Verlooy: Ik ga nu twee weken in Lier aan de slag. Dan blijf ik een weekje thuis en de week nadien rij ik de Wereldbekerfinale in Leipzig. Dat zal met Luciano zijn.

En wanneer zien we jouw absolute toppers, Varoune (Verdi x Cordalme Z), Jacobien Dwerse Hagen (Va-Vite x Querlybet Hero) en Igor (Emerald x Nabab de Rêve) terug in de piste Jos?  

Jos Verlooy:  Ze zijn stilletjes aan terug op komst. Varoune is nu aan het terugkomen uit een blessure. Igor ook. Mijn hoofddoel is om die de toppaarden terug helemaal fit te krijgen. En dan zou ik toch wel dat over een hele goede en competitieve stal paarden beschikken.

Zien we jou aan het eind van het outdoorseizoen op het WK in Herning aan de slag met één van die twee toppers?

Jos Verlooy: Je weet nooit … Maar het is momenteel nog moeilijk plannen. Ik wil in het begin van het seizoen, vooral driesterren-wedstrijden rijden en dan kan ik hopelijk in het tweede deel van 2022 toe werken naar de grotere wedstrijden. Ik wil ook graag een aantal landenwedstrijden springen. Ik sta momenteel op het lijstje van de bondscoach voor de Nations Cups in Sankt-Gallen en Rotterdam. Iets om naar uit te kijken alvast.

Maar jouw doel in 2022 is net dat tikkeltje groter?

Jos Verlooy: Ja (glimlach). Eerst en vooral wil ik Igor terug op het hogere niveau krijgen. Ik ga dat maand per maand moeten bekijken en we zullen moeten afwachten hoe alles verloopt …  maar ik heb er wel goede hoop op dat het kan.

Bedankt Jos. Dikke proficiat en veel succes met je paarden tijden de komende weken/maanden

Bron: 
Kris Van Steen voor Horseman