Glenn Geerts wint brons tijdens de Wereldbeker finale

Overige sport
10 apr 2022
Door Horseman Kristof

Voor de tweede keer in zijn sportcarrière heeft Bram Chardon de FEI Wereldbekerfinale voor vierspannen gewonnen. TeamNL-lid Chardon kreeg zijn overwinning niet cadeau, maar wist uiteindelijk zijn grootste concurrent Boyd Exell nipt van zijn tiende titel af te houden.

Door zijn zege op vrijdag, begon Bram Chardon (Den Hoorn ZH) aan de finaledag met 3,78 seconden voorsprong op zijn naaste concurrent Boyd Exell. De Australiër reed een sterke foutloze tweede ronde en dat legde de druk op Chardon, die direct na Exell voor de tweede keer de piste betrad. Bram kreeg een ongelukkige fout op poort 4, maar wist met de snelste tijd de schade beperkt te houden. Titelverdediger Exell nam met 0,13 seconden voorsprong de leiding in het klassement over. Samen met Glenn Geerts plaatsten Exell en Chardon zich voor de Drive-Off.

Spannende Drive-Off
Glenn Geerts moest als eerste het licht aangepaste parcours van de Nederlandse parcoursbouwer Jeroen Houterman rijden. De Belg maakte de nodige fouten, maar was vooraf al blij met zijn podiumplek.
Als tweede menner ging Bram Chardon messcherp door het parcours. Bij het uitrijden van een doorgang in hindernis 9 tikte één van zijn paarden een balletje van de al gereden poort 8 af en stonden er vier strafseconden op het scorebord. Boyd Exell maakte een fout aan het einde van het parcours, toen zijn span na de oxer iets uit balans raakte en een al gereden poort meepakte en eveneens vier strafseconden oppikte. Daarmee verspeelde Exell zijn tiende titel en ging de overwinning naar de 28-jarige Bram Chardon.

Niet volgens plan
“Het ging vandaag niet volgens plan”, bekent Bram Chardon na afloop van zijn overwinning. “Ik schrok vandaag wel even van Boyds eerste rondje, die was extreem goed. Ik had na vrijdag een mooie voorsprong en mijn plan was om met vier of vijf seconden voorsprong de Drive-Off in te gaan en daar een beetje op safe te rijden.” Van dat plan kwam niet veel terecht omdat Bram een fout kreeg op poort 4 voor de eerste hindernis. “Ik wilde die hoek inrijden maar mijn paarden keken naar het publiek en vielen naar binnen. Op die snelheid kreeg ik ze die hoek niet meer in waardoor ik over die kegel heenreed. Toen moest ik echt even bijschakelen. In het tweede stuk hebben we alles gegeven en mijn paarden bleven heel gretig. Gelukkig bleef alles liggen en kwam ik nog heel dicht bij Boyd in de buurt. De rollen waren nu echter omgedraaid en ik moest in de Drive-Off de druk bij Boyd opvoeren.”
“Het verschil bij aanvang van de drive-Off was met 0,13 seconden zo minimaal dat het Boyd niet veel lucht gaf. Ik reed een snelle tijd omdat mijn paarden er tot het eind hard voor wilden werken. Ik was alleen bang dat mijn balletje Boyd teveel ruimte zou geven en had eerlijk gezegd niet meer verwacht dat ik zou winnen. Maar Boyd maakte een fout na de oxer en haalde bovendien mijn tijd niet. De fitheid van mijn paarden heeft me de overwinning gebracht.”

Einduitslag FEI Wereldbekerfinale Vierspannen na Drive-Off
1. Bram Chardon (Den Hoorn ZH) – 136,33 // 258,72
2. Boyd Exell (AUS) – 136,20 // 262,82
3. Glenn Geerts (BEL) – 159,16 // 323,73

4. Dries Degrieck (BEL) – 159,68
5. Koos de Ronde (Zwartewaal) – 166,18
6. Michael Brauchle (DUI) – 166,79
7. Mareike Harm (DUI) – 173,56

Bron: 
KNHS