Domien Michiels: "De kwaliteit van onze dressuurpaarden is sterk vooruitgegaan"

Reportage
26 mei 2021
Door Horseman Kristof

En of er veel Belgische vlaggen zullen wapperen deze week…. Maar liefst drie landenwedstrijden telt de kalender dit weekend. De Jumping Seniors trekken naar Italië voor de CSIO5* Rome, de jeugd springt in Wierden (NL) en de dressuurruiters reizen af naar het Franse Compiègne.

Ter gelegenheid van dit drukke laatste weekend van mei en de landenwedstrijd van Compiègne, had de communicatiedienst van de KBRSF een gesprek met Domien Michiels.

Domien, jij vertrekt later deze week naar Compiègne om er onze driekleur te verdedigen, samen met Alexa Fairchild en Larissa Pauluis. Heb je reeds landenwedstrijden gereden?

Het is mijn allereerste 5* Nations Cup, eerder reed ik wel al de 3* landenwedstrijd in Geesteren.
Wennen doet het in elk geval nog niet, het blijft een spannend en toch wel speciaal gevoel om voor je land te kunnen rijden. Zeker nu er geen schrapresultaat meer is, en dus alle prestaties tellen, kunnen eventuele mindere momenten niet meer door de rest van het team opgevangen worden.

Vind je dat het wegvallen van het schrapresultaat de dressuur ten goede komt?

Enkel als ik goed rijd (lacht)… Jawel, voor de sport vind ik dit zeker een goede zaak.  Er kan namelijk altijd iets misgaan, ook bij toplanden als Nederland en Duitsland. Als kleinere dressuurlanden dan net op dat moment met de ploeg wel een degelijk resultaat neerzetten, kan het podium er zo opeens maar eens helemaal anders uitzien!

Jeroen Van Lent ( Team Manager Dressuur) noemde jou afgelopen week in een interview, ‘een vaste waarde’ in het B-kader, met veel potentieel om snel de overgang te maken naar het A-kader. Klopt dat?

Dat is toch zeker mijn grote doel voor dit jaar. Ik heb de afgelopen wedstrijden telkens meer dan 70% gescoord met Intermezzo, het is denk ik van oktober geleden dat we minder scoorden. Dit toont aan dat we samen stabieler presteren, en die stabiliteit is mijn topprioriteit. Als we onze proeven nog iets netter kunnen afwerken, en iets gedurfder gaan rijden, dan ligt de 71%, en bijgevolg het A-kader, binnen handbereik.

Vertel eens wat meer over Intermezzo van het Meerdaalhof (Gribaldi X Balzflug).

Eigenlijk kan ik enkel maar goede dingen over hem kwijt. Hij is een paard dat er echt van houdt om op wedstrijd te kunnen gaan en hij zal me nooit in de steek laten. Ook op moeilijke momenten in zijn opleiding is hij blijven zijn uiterste best doen. In de GP merk ik nu ook duidelijk dat hij sterker wordt, hierdoor wordt hij ook stabieler en wordt het rijden makkelijker.

Heb je nog troeven achter de hand?

Jazeker, ik rijd de 6-jarige dekhengst Panthero van de Vogelzang (Belantis X Quaterback), van dezelfde eigenaar als Intermezzo van het Meerdaalhof. Hij is natuurlijk nog jong, maar dit jaar zal ik hem in de lichte tour starten en hopelijk kan hij doorgroeien en een waardige opvolger worden van Intermezzo van het Meerdaalhof. Hij heeft er in elk geval alle kwaliteiten voor!

Wat denk je over het team voor Compiègne?

Ik denk dat we met een sterk team aan de start komen. Hoewel het, voor zover ik weet, voor beide dames ook de eerste keer is dat ze aan een 5* Nations Cup deelnemen, zijn ze dit seizoen zo sterk bezig, dat ik er alle vertrouwen in heb. Als we echt goed rijden, kunnen we ervan uitgaan dat we ook sterk zullen scoren.
Er heest in elk geval een zeer collegiale en aangename sfeer tussen ons, we gunnen elkaar het allerbeste en dagen elkaar ook uit om steeds beter te doen, we halen eigenlijk het beste in elkaar naar boven!

Durf je een pronostiekje wagen, wordt het top 3, top 5, top 10…?

Da’s een gevaarlijke vraag, top 3 wordt misschien wat moeilijk, er doen immers veel en goede landen mee. Top 5 lijkt me mooi, … en haalbaar!

Het lijkt alsmaar beter te gaan met de Belgische dressuur. Klopt dat? En hoe verklaar je dat?

De Belgische dressuursport zet inderdaad grote stappen vooruit. Als je kijkt naar het aantal Grand Prix ruiters waarover we nu beschikken, dat zullen er tussen de 10 en de 20 zijn, terwijl we ze enkele jaren geleden makkelijk op een hand konden tellen.
Waarom dat zo is….? Voornamelijk omdat de kwaliteit van onze paarden ook sterk is vooruitgegaan, vermoed ik. We halen nu makkelijker scores boven de 70%, wat het ook makkelijker maakt om gemotiveerd te blijven, en vooral, om elkaar te motiveren!
Bovendien worden de paarden minder snel verkocht en krijgen de ruiters hierdoor een betere kans om de paarden uit te brengen en op te bouwen. Hiervoor ben ik de eigenaar van mijn paarden, Marc Steeno, trouwens erg dankbaar.
Dat de kwaliteit van de paarden verbetert, komt ongetwijfeld doordat er betere paarden worden ingeschreven in onze Belgische stamboeken en de Belgische dekhengsten de fokkerij verbeteren.

Kortom, de Belgische dressuursport zit in een opwaartse spiraal, en ik hoop dat dit slechts het begin is!

Bron: 
KBRSF