Trotse fokkers Belgisch gefokte dressuurpaarden: “Alle verdiensten voor de ruiters”

Dressuur
26 jul 2021
Door Horseman Kristof

Geen Belgisch team naar de volgende ronde van de landencompetitie. De beste acht landen gaan naar de finale. Team Belgium eindigde tiende. Maar de Belgische ploeg verlaat het land van de rijzende zon wel met opgeheven hoofd. De acht beste landen (Duitsland, Groot-Brittannië, Nederland, Denemarken, USA, Zweden, Portugal, Spanje) rijden de GP Special waarna de teammedailles worden uitgereikt.

Zaterdag reed Larissa Paulis en Flambeau naar 67.251 % in de GP. Op zondag kwamen Domien Michiels en de BWP’er Intermezzo van het Meerdaalhof (Gribaldi x Balzflug – fokker: Marc Steeno) en Laurence Roos met de 16-jarige BWP-ruin Fil Rouge (Stedinger 2 x Argentinus – fokker: Louisa Vanden Boer) aan de start. Domien reed naar 70.202 %, goed voor een zesde plaats in zijn groep. Laurence eindigde knap op een vierde plaats met een score van 70.699 %.

De Finse ruiter Henri Ruoste reed de door Ronny De Beule, gefokte Kontestro DB (Contendro I x Cassini II) naar een score van 64.674 %.

Topscore

De topscore in de GP van 84.379 % staat op naam van de Duitse amazone Jessica von Bredow-Werndl met TSF Dalera BB (Easy Game x Handryk). Haar landgenote en dressuuricoon Isabell Werth noteerde 82.500 % met Belle Rose 2 (Belissimo NRW x Cacir AA).  De Deense  Cathrine Dufour en haar Bohemian (Bordeaux 28 x Samarant) reden naar 81.056 % in de qualificaties. Dinsdag wordt de Grand Prix Special verreden en is het landenklassement bekend. Op woensdag volgt de Kür op Muziek en de individuele finale.

Louisa Vandenboer, fokker van Fil Rouge: “Gezorgd voor juiste mix. Alle verdienste voor Laurence!”

Louisa Vanden Boer is de fokker van Fil Rouge. Uiteraard is ze trots op haar fokproduct, al wil ze de verdienste toch vooral bij amazone Laurence Roos leggen. Straf hoe ze de opleiding van een top dressuurpaard gecombineerd heeft met haar hogere studies. “Al heb ik wel voor de juiste combinatie gezorgd.” glimlacht ze. 
"Ik heb de moeder waarmee ik in LRV reed trouwens nog. Calluna, ondertussen twintig lentes oud, heeft ons al zeven veulens gegeven.  Het laatste dat in 2019 werd geboren, Tintoretto Da Silica (v. Don Martillo) is via de BWP-veiling verkocht. Ik vond dat Laurence een hele nette proef gereden heeft. Bij het binnenkomen heeft ze een paar puntjes verloren maar nadien heeft ze zich heel sterk herpakt. Dat kijkerige heeft Fil Rouge ongetwijfeld van zijn moeder. Die was ook zo. “ geeft Louisa mee. “En ik blijf ondertussen nog regelmatig een veulen fokken. Puur voor het plezier. Het houdt me jong!”

Marc Steeno, fokker van Intermezzo van het Meerdaalhof: “Heel blij met de prestatie van Domien en Intermezzo!”

“Ik heb er echt van genoten. Top! Dit maak je waarschijnlijk maar één keer in je leven mee al hoop ik stiekem dat er een vervolg komt binnen drie jaar in Parijs.” Opent Marc Steeno.  “Withney van het Meerdaalhof (Ferro x Balzflug) mocht destijds ook naar de wereldruiterspelen, maar die was toen al niet meer van ons. Intermezzo is hier geboren. We hebben hem zelf zadelmak gemaakt. Domien heeft hier leren paardrijden, is hier kind aan huis. Dat maakt het heel speciaal! Domien is een gouden gast. Het is bijzonder plezant om samen te werken met Domien. Altijd gemotiveerd. Altijd bescheiden en altijd eerlijk.  We doen alles in overleg. Domien moet niet investeren in goede paarden en ik weet dat ze in de beste handen zijn. Het is een win-win-situatie.” Concludeert een tevreden fokker.

Bron: 
Kris Van Steen voor Horseman