Steve Van Winkel: "We zijn in staat om een topprestatie af te leveren"

Eventing
14 okt 2020
Door Horseman Kristof

Vanmiddag vindt in Lion d’Angers de horse inspection plaats voor het WK voor 6 en 7-jarige eventingpaarden, dat traditioneel in het Franse stadje doorgaat.

Maar ook hier voelt het toch allemaal heel anders aan. Het toestromen van publiek blijft uit, de anti-coronamaatregelen overheersen ook hier op de wedstrijdterreinen, die er zelfs nu de deelnemers ter plaatse zijn, toch maar verlaten lijken bij te liggen…

Steve Van Winkel is een van de Belgische deelnemers. Hij kwam gisteren aan met zijn 7-jarige Vainquer Z, een zwarte ruin uit Vigo d’Arsouilles en First Trump, en in eigendom van Lieven Tsjoen.

Wanneer we Steve aanspreken over zijn doelen voor dit WK, geeft hij toe dat het wel een groot vraagteken blijft hoe de wedstrijd zal verlopen. “Vainquer heeft door de coronacrisis dit jaar maar tweemaal kunnen bevestigen op dit niveau. Verleden jaar konden we al vanaf april toewerken naar dit WK, dit jaar hebben we tot juli moeten wachten om enig wedstrijdritme te kunnen opbouwen. De Duitse delegatie daarentegen kon wel al vroeger terug opstarten, anderen kunnen zelfs tot op vandaag niet trainen… Dat is ook de reden waarom er meer dan 20 deelnemers minder zijn dan de voorbije jaren…. Ach, Vainquer heeft me al enkele keren verrast, dus waarom niet tijdens dit WK… Het loopt wel los, en ja, ik ben hier voor resultaten!
Het is natuurlijk wel jammer dat er weinig publiek zal aanwezig zijn. Sommige paarden zijn hiervan onder de indruk, maar voor vele paarden is het toch ook een enorme boost! En Lion d’Angers wordt ook altijd beschouwd als dé test voor de toekomst. Een jong paard dat hier goed presteert, is klaar voor de toekomst en voor een hoger niveau”!

Hoe heeft Steve Vainquer voorbereid voor dit WK?
“ Net voor het vertrek zaterdag heb ik nog een kleine crosstraining ingelast met hem. Zo een crosstraining vervangt een echte wedstrijd, en is zeker niet slechter”!

Was er onmiddellijk een klik tussen Steve en deze 7-jarige ruin, en wist hij onmiddellijk welk talent hij onder het zadel had met hem?
“Nee, eigenlijk niet. Toen Vainquer vijf was, was hij echt nog te zwak om veel te presteren. Hij bleek wat meer tijd nodig te hebben om door te groeien, want als 6-jarige heeft hij veel ingehaald! Op 7 jaar was hij klaar voor de lange formats in de cross. Hij verraste me met zijn prestaties tijdens zijn eerste ‘lange’ wedstrijd, maar stelde dan weer teleur in zijn tweede wedstrijd in Sandillon (CCI2*-L). Ik ben dan op zoek gegaan naar de oorzaak van de problemen en heb vele zaken, zoals onder andere het bit veranderd. Ik wilde absoluut bevestiging van zijn kunnen tijdens de CCI3*-S van Varsseveld. En gelukkig toonde hij daar zijn talent, anders was ik niet eens naar Lion d’Angers afgereisd. Ik denk oprecht dat we nu op het goede spoor zijn en dat we samen in staat zijn om topprestaties af te leveren!
Een leuk detail is trouwens dat Vainquer Z een paard van eigen kweek door Lieven Tsjoen is, en dat zowel hij als ikzelf nog met zijn moeder, Bombay Binny, hebben gecrosst”.

Naast Steve nemen bij de 7-jarige paarden ook Lara de Liedekerke (Hooney d’Arville) en Rik Geirnaert (Dalton de la Vie Z) deel voor België. De Belgische selectie bij de 6-jarigen bestaat uit Lara de Liedekerke (Origi), Cyril Gavrilovic (El Mundo De Gasco) en Tine Magnus ( Dia van het Lichterveld Z).  Virginie Caulier was eveneens geselecteerd, maar kwetste zich bij een val van een paard en kan niet deelnemen.

Bron: 
KBRSF