Pieter Kenis: "Ik wou altijd al eens nationaal eventing kampioen worden"

Eventing
26 apr 2020
Door Horseman Kristof

In normale omstandigheden zou het Oost-Vlaamse dorp Maarkedal de voorbije dagen het decor vormen voor de nationale LRV kampioenschappen eventing bij de pony's en paarden. Echter, door de gekende Corona omstandigheden, geen nationale kampioenschappen in de Vlaamse Ardennen.

Horseman zou Horseman niet zijn als we de sfeer van deze kampioenschappen de komende dagen niet zouden brengen. #beleefLRV, niet waar?

De komende dagen blikken we met enkele nationale pony kampioenen terug op hun titel. Na Jorich Spits afgelopen donderdag (kampioen in 2012)Nick Bossaerts op vrijdag (kampioen in 2007) en Elise Korsten gisteren (kampioen in 2005) keren we samen met Pieter Kenis (ponyclub Beerse) terug naar het kampioenschap van 2009 in Gaver.

Wat kan je nog vertellen over het kampioenschap dat je won met jouw pony?

Ik weet nog dat het heel ver rijden was en dat we er nog nooit geweest waren. Het was goed weer en iedereen was er bij. Ik weet ook nog dat ik er een zadel gewonnen heb. Het is wel al lang geleden, maar het was een fantastische dag. Ik wou altijd al eens nationaal kampioen worden eventing. Al mijn iconen waren al minstens één keer nationaal kampioen geweest, dus dat moest bij mij ook lukken.

Was dit jouw mooiste herinnering uit jouw ponytijd? Of waren er nog andere mooie momenten?

Het was zeker één van de mooiste dagen uit mijn ponytijd omdat dat ook echt een doel was. Ik mag zeker niet klagen over mijn ponytijd, ik heb er heel veel mensen leren kennen waar ik vandaag de dag nog altijd op kan rekenen. Ook altijd zeer goede eigenaars gehad met goede pony’s.

Wat voor een pony was Rocky?

Rocky was de ideale pony voor elk kind. Een echte leermeester. Hij heeft mij heel veel geleerd omdat ik hem blindelings kon vertrouwen. Hij ging door het vuur voor zijn ruiter. Dat moet een goede pony doen in mijn ogen. Hij was wel uniek, heel rustig met een uitzonderlijk grote galop. De meeste pony’s of paarden hebben meer bloed voor eventing, Rocky was een koudbloed. In dressuur was hij goed, cross was zijn favoriete onderdeel en als ik niks misdeed was het altijd goed en springen was zijn zwaktste punt, daar heeft hij het dikwijls spannend gemaakt.

Heeft hij nadien nog mooie prestaties neergezet? 

Wij hebben samen aan drie Europese kampioenschappen mee gedaan. Ons laatste EK was in Moorsele waar we individueel een zilveren medaille behaalde en met het team een bronzen. Heel mijn familie en vrienden hebben toen geholpen. Vooral tante Linda en nonkel Frank die voor de allerbeste verzorging van Rocky zorgden. Ook Rik en Leen onze buren waren erbij, die hebben mij en mijn zus heel onze pony carrière geholpen, en met succes! Ik zie hun kleinkinderen nu af en toe op Facebook al eens passeren met eventingfilmpjes. Zalig om te zien hoe die microbe leeft. Rocky had zijn skills en ervaring geleerd met Nathalie Verhoeven. Nathalie en Rocky hadden ook al enkele deelnames aan Europese kampioenschappen. Zij heeft Rocky gemaakt tot op het hoogte niveau. Nathalie is de dochter van de eigenaars van Rocky. Voordien had ik al enkele pony’s gereden voor Jef en Sonja, die Nathalie ook heeft opgeleid. Nadien heeft mijn zus nog met Rocky gereden en is hij verhuisd naar West-Vlaanderen, daar is hij jammer genoeg gestorven aan koliek. Daar was hij heel zijn leven al gevoelig aan.

Heb je nadien bij de paarden nog aan eventingwedstrijden gedaan? Mis je dat soms niet die crossen?

Ik heb altijd gezegd als ik terug een Rocky kan vinden als paard, start ik meteen met trainen. Jumping en eventing kan je niet vergelijken, en dan heb ik het niet over de sport. Het zijn twee verschillende werelden. In de eventingwereld zal iedereen elkaar willen helpen, is iedereen vriendelijk en is het een aparte leuke sfeer, daar kan de jumpingwereld nog veel van leren, en ik kan het weten.

Onze huisfotograaf Dirk Caremans (Hippo Foto) selecteerde ruim 80 foto's van Pieter en Rocky. Klik hier om deze te bekijken.