Peter De Brabandere: "Ik ben er van overtuigd dat het verenigingsleven bijzonder belangrijk is voor sociaal contact"

Fokkerij
07 mrt 2021
Door Horseman Kristof

Peter De Brabandere uit Merelbeke is voorzitter van BWP Oost-Vlaanderen. Peter kreeg zijn sociaal engagement van thuis uit mee. Zijn liefde voor de paarden en de passie voor fokkerij ook. Peter sluit onze reeks in het kader van de Week van de Vrijwilliger. Bedankt aan al die BWP-vrijwilligers die mee onze kar trekken!

In de genen

Peter: Mijn vader was al fokker en een echte liefhebber. Paarden zijn er altijd geweest in mijn leefwereld. Ik heb net zoals de twee vorige voorzitters die in deze reeks aan bod kwamen een band met LRV. Ik was een actieve ruiter. Onze veulens schreven we natuurlijk bij BWP in. Mijn vader was zelf actief bestuurslid. Zowel op provinciaal als op gewestelijk vlak. Het engagement zal wel genetisch bepaald zijn zeker vermoed ik. Ik ben er van overtuigd dat het verenigingsleven bijzonder belangrijk is voor sociaal contact en cohesie. Het brengt mensen samen die iets willen realiseren zonder winstbejag en dat is heel waardevol.

Sterk merk

Peter: BWP staat voor kwaliteit en is een sterk merk. We fokken de beste paarden ter wereld en ik ben fier dat ik mee mag werken aan dit mooie project. Omdat ik gewestelijk en provinciaal voorzitter ben, voel ik me toch wel verantwoordelijk om mee de kar te trekken. Ik ondervind wel dat het moeilijker en moeilijker wordt om de kar in beweging te krijgen. Het wordt alsmaar moeilijker om mensen te motiveren om een zaterdag of zondag op te offeren tegen ‘nul’ vergoeding.

Sterke verhalen

Peter: En toch is het altijd fijn, om een activiteit te kunnen afsluiten  waarbij alle medewerkers met een tevreden  gevoel terug naar  huis vertrekken.  Dat betekent ook veel voor de motivatie, ook naar een volgende opdracht toe. Er zijn ook de wilde en sterke verhalen  aan de toog, de anekdotes , de laatste roddels … ook dat zijn altijd fijne momenten.

Fokkerij - Van Brandegem

Peter: Ik fok elk jaar minstens vijf veulens en heb bovendien een paar paarden in de sport  lopen. Fokkerij is mijn grootste passie. Dat zal ook wel zo blijven. De sleutel tot success volgens mij is fokken met  bewezen merriestammen en  investeren in een goede opleiding van de jonge paarden in de hoop dat er enkelen het hoogste niveau halen.  

Bron: 
Belgian Warmblood - Kris Van Steen