Paul Peeters: “Jonge hengsten hebben het moeilijker”

Fokkerij
28 mei 2020
Door Horseman Kristof

Paul Peeters, is de man achter de Rostal in Bouwel en voorzitter van de hengstenhouderscommissie binnen BWP. Paul haalde al succes met zijn stal op het allerhoogste niveau, maar Paul geniet net zo goed van de resultaten en de parcoursen die zijn dochters neerzetten. Hij staat als hengstenhouder alle dagen tussen de paarden en voelt als geen ander wat de impact van Corona op de fokkerij en de hengstenhouderij in het bijzonder heeft betekend en nog steeds betekent. Ook al is de curve dalende.

Thuiswerk

Paul: Onze familie en de directe omgeving is gelukkig gespaard gebleven van Covid 19. Uiteraard heeft het virus wel een impact gehad op ons leven en de beleving van de sport. We hebben rustig thuis gewerkt met de jonge paarden. De oudere en ervaren concourspaarden hebben rust gekregen. We zijn eens op locatie gaan trainen en vanaf volgende week nemen we deel aan de oefenwedstrijden op het Azelhof. De ervaren paarden zetten we pas terug in het werk als er ook serieuze vooruitzichten op echte wedstrijden zijn. 

Sportmerries

Paul: Ik dacht dat het seizoen moeilijk op gang zou komen voor de hengstenhouders. Dat was in eerste instantie misschien ook wel zo, maar dat is vrij snel genormaliseerd. Ik zie ook dat er veel met de goede merries wordt gefokt en gespoeld. Wij hebben ook met onze goede sportmerries gespoeld. Ook met Kalinka vd Nachtegaele (Eplaeser van ’t Heike x Cicero van Paemel – Fokker: Marcel Jacobs). Die stond met de Zweedse amazone Angelica Augustson op de longlist voor de Olympische Spelen. Als ik met collega’s en fokkers praat dan is dat toch een trend die zich aftekent. Er wordt met heel goede merries gefokt en er wordt voor bewezen hengsten gekozen in 2020.

Jonge hengsten

Paul: Al bij al zullen de hengstenhouders er nog vrij goed afkomen. Voor wat betreft het aantal dekkingen. Alles daarnaast zoals de handel is een heel andere zaak. Ik voel aan dat er vooral met de hengsten gedekt wordt die al één en ander bewezen hebben. Voor de hengsten die net gekeurd zijn of voor jonge hengsten die nog niet veel bewezen hebben of in de kijker gelopen, is het een ander en moeilijker verhaal. 

Bron: 
Belgian Warmblood - tekst Kris Van Steen