Nicola Philippaerts: "Het blijft een speciaal gevoel om voor je land te mogen rijden"

Blog
27 okt 2020
Door Horseman Kristof

Nicola Philippaerts is één van de Belgen die binnen enkele weken aan de start zal komen op de CSIO in Vilamoura. Naar aanleiding van zijn selectie had de communicatiedienst van de KBRSF een gesprek met de Belgische kampioen van 2018.

Goed nieuws, want het ziet er naar uit dat de landenwedstrijd in Vilamoura zal kunnen doorgaan. Stond deze wedstrijd op jouw planning, of was het een COVID-wijziging?

“Het hele seizoen al is het erg moeilijk om een planning te maken, er worden wedstrijden verschoven, afgelast, aangepast. Maar ik ben erg tevreden dat ik kan deelnemen aan de wedstrijden in Vilamoura, want ik heb een paar fantastische jonge paarden waarvoor deze wedstrijd een ideale start van hun carrière zal zijn. En ik ben er zeker van dat H&M Chilli Willi de mooie en grote zandpiste ook zal kunnen appreciëren.”

Hoe is het om deel uit te maken van de Belgische ploeg tijdens een landenwedstrijd?

“Het blijft een speciaal gevoel om voor je land te mogen rijden. Je rijdt niet enkel voor jezelf maar ook voor het team. Ik kijk erg uit naar deze Nations Cup, en ik ga er voor honderd procent van proberen te genieten, want dit jaar waren er ei zo na geen mogelijkheden om voor het team te rijden.”

Rijd je anders als je voor een team rijdt?

“Zeker, er ligt toch wel net wat meer druk op je schouders, je probeert net nog dat tikkeltje harder om een zo goed mogelijk resultaat neer te zetten voor je ploegmaats. Ook in Vilamoura ga ik echt alles op alles zetten voor een goed resultaat, hopelijk denkt de rest van het team er net zo over en gaan we knallen!”

Herinner je je eerste deelname aan een Nations Cup bij de Seniors nog?

“Da’s een moeilijke… Dat was Lissabon, of Lummen… In elk geval blijft mijn eerste landenprijs in Lummen me het meeste bij. Het was een pittige 4* wedstrijd, en ik bleef er als jonge snaak dubbel nul. Dat was een gevoel dat ik nooit zal vergeten.”

Jij weet ongetwijfeld dat jouw vader, Ludo, op eenzame hoogte prijkt op de Cavalor Nations Cup Ranking, als Belg met de meeste Nations Cup caps ooit. Hij reed maar liefst 121 landenprijzen voor België. Heb jij de ambitie om hem dit na te doen?

“Ik denk dat dit vandaag onmogelijk is. Er zijn zoveel goede ruiters en paarden in België… Maar ik ga in elk geval toch proberen om in de Cavalor Ranking zo hoog mogelijk op te klimmen. Ik hou ervan om landenprijzen te rijden, en wil er dan ook zoveel mogelijk op mijn palmares. Jammer genoeg moet je soms keuzes maken, maar waar ik kan, ben ik erbij!

Voor nu ben ik echt tevreden dat ik voor Vilamoura gekozen heb. Ik kijk er enorm naar uit!”

Bron: 
KBRSF