In memoriam: Tom Ryckewaert

Varia
16 jun 2019
Door Horseman Kristof

Vrijdagavond bereikte het trieste nieuws ons dat Tom Ryckewaert op 63-jarige leeftijd overleden is.

In de eventingwereld was Tom wereldwijd een bekend gezicht. Bijna 40 jaar lang was hij de organisator en drijvende kracht van de ‘Internationale Military Waregem’ met cross-country op kasteeldomein Hemsrode in Anzegem. Daarnaast was hij organisator van de nationale eventingwedstrijd in Waregem en was hij actief als parcoursbouwer, steward en Technical Delegate (TD) op verschillende internationale wedstrijden. Hij werd door de FEI onder andere uitgestuurd als chief steward en TD naar de Olympische Spelen van Barcelona (1992), Atlanta (1996), Sydney (2000) en Athene (2004), naar verschillende wereld- en Europese kampioenschappen en ook dit jaar werd hij aangesteld als TD op het Europees Kampioenschap komende zomer in Luhmühlen, waar hij jammer genoeg ook gemist zal worden. Gezien hij zelf nog actief was als ruiter behield hij steeds ook een directe voeling met de sport.

Binnen de Olympische discipline eventing was Tom zowel nationaal als internationaal een zeer gerespecteerd persoon met kennis van zaken. Hij zat onder meer in de VLP-eventingcommissie (2006-2008), was tevens een tijd lid van de FEI-eventingcommissie (2006-2009) en was tot op heden actief als ‘course director’ om wereldwijd nieuwe officials op te leiden. Sinds eind vorig jaar was hij ook lid van de nieuw opgerichte commissie ‘officials’ binnen het BOIC. Een commissie die gesteund wordt door het IOC.

Niet alleen in de eventing was Tom actief, maar velen kennen hem van tijdens zijn jaren als sportief directeur van Sport Vlaanderen (voorheen Bloso) Waregem. Hij bouwde mee aan de vernieuwing en uitbouw van de Waregemse accommodatie. Ook de Koninklijke Waregemse Koersvereniging rekende op Tom zijn vakkennis en hij was jaren actief als terreinverantwoordelijke tijdens Waregem Koerse. Wie over paarden sprak in Waregem, kwam bij Tom Ryckewaert terecht.

Naast zijn vele sportieve interesses was Tom ook een belangrijke persoon binnen de kaderopleidingen. Hij coördineerde de opleidingen in de beginjaren van VTS en gaf deze mee structuur. Hij drukte zijn stempel binnen het opleidingstraject en was jarenlang lid van de denkcel van VTS.

De paardensport verliest met Tom een man met een groot hart, een ongelofelijke drive en oneindig veel vakkennis en bovenal, een gepassioneerd liefhebber van de paardensport in al zijn aspecten. Zijn duidelijke visie en standpunten zullen gemist worden.

Onze gedachten en ons oprecht medeleven gaan bij dit pijnlijke verlies naar zijn partner, kinderen, familie en vrienden van Tom. Wij hopen dat zij steun kunnen vinden bij elkaar in deze moeilijke periode.

Bron: 
VLP