Max Verheyen: "Ik probeer jonge paarden zo goed mogelijk op te leiden"

Reportage
06 jun 2018
Door Maxine Van Molecot

Eerder deze week gingen we op bezoek bij de 23-jarige Belgische ruiter Max Verheyen. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft Max al een eigen bedrijf opgericht en heeft hij dertien paarden op stal staan. Enkele uren per dag traint de Antwerpse ruiter bij Abdel Said en daarnaast houdt hij zich bezig met de paarden in zijn eigen stal.

Tijdens een gesprek met Max Verheyen hadden we het over zijn eigen stal, de jonge paarden en de fokkerij.

"Hoe ben je in de paardensport terrecht gekomen?"

Ik was als kind gefascineerd door de paarden. Verder had er niemand in de familie iets met paarden. Eerst startte het als hobby en toen ik naar de hogeschool ging, heb ik mijn eigen bedrijf opgestart. Mijn vader heeft zelf al een bedrijf, Graniet & Marmer, een bedrijf in natuursteen.

"Hoe ontstond het idee om je eigen bedrijf op te starten?"

Het werden steeds meer paarden, het was daarom financieel interessanter om mijn eigen bedrijf op te richten. Ik heb bedrijfsmanagement gestudeerd dus het paste ook meteen bij de opleiding. Zo heb ik mijn stage in mijn eigen bedrijf kunnen doen en kon ik daarna ook meteen verder met het bedrijf. 

"Was het niet moeilijk om je studies te combineren met je bedrijf?"

Mijn opleiding van drie jaar heb ik verspreid over vier jaar. Zo had ik toch nog voldoende tijd om met de paarden bezig te zijn. Ze hebben mij op school daar ook heel goed bij geholpen. Daarnaast had ik ook nog een topsportstatuut, hierdoor kon ik wettig afwezig zijn als ik op wedstrijd ging. 

"Met hoeveel paarden ben je gestart en hoe is dat verder geëvolueerd?"

Als kind is dat begonnen met een pony en daarna kwamen er twee paarden. Dat werden er dan vier, later zes en van zes ging het naar tien en nu zitten we met dertien paarden op stal.

Dit jaar heb ik de eerste paarden onder het zadel die we zelf gefokt hebben. We hebben de halfzus van Nabab de Rêve, dus dat is wel interessant om daar mee te fokken. Verder hebben we ook enkele jonge paarden aangekocht. Er staan uiteraard ook enkele paarden van klanten. We zijn steeds blij met nieuwe klanten en talentvolle paarden, alsook paarden voor de verkoop.

"Samenwerken met andere mensen is dus ook van groot belang voor jou?"

Klopt, ik werk nauw samen met Abdel Said. We hebben enkele paarden van hem hier op stal, ik train ook nog bij hem en er is concoursbegeleiding. Ik probeer dan ook dezelfde wedstrijden te doen. Daarnaast hebben we vier paarden in training van 'Newco Communications'. Samen met Rodolphe Dekkers hebben we de hengst Thunder P&S en de 6-jarige Moon Shine VDS.

"Is het niet moeilijk om je volledig te richten op de sport en daarnaast de fokkerij?"

In het begin, toen ik niet zoveel paarden had, was het voor mij niet zo moeilijk om te combineren. Je hebt dan net iets meer tijd om bijvoorbeeld 's avonds naar het KI-station te gaan. Nu ik zoveel op wedstrijd ben en zoveel paarden hier op stal heb staan om te trainen, heb ik de fokkerij overgelaten aan iemand die zich daar constant mee bezighoudt. Die persoon gaat met de merries naar het KI-station en houdt alles in de gaten.

Persoonlijk ben ik er dus niet meer mee bezig, maar het is natuurlijk nog altijd leuk om te gaan kijken als er een veulentje geboren wordt. Het is vooral als ze drie of vier jaar zijn en hier in stal aankomen mijn taak om ze verder op te leiden. 

"Je hebt ook enkele eigen hengsten staan?"

Ja, Kullen C heb ik van zijn vier jaar en ondertussen is hij acht jaar. Nu zou hij een beetje verder moeten raken in de sport. Daarnaast hebben we ook nog drie vierjarige hengsten. We hebben nu een Thunder x Darco, een Kullen C x Darco en een Diamant de Semilly uit de zus van Nabab de Rêve. Deze vierjarigen hebben allemaal de hengstencompetitie gelopen en hebben een beetje rust gehad toen ik naar de Sunshine Tour was. Nu zijn ze terug in het werk om ze voor te bereiden op het Belgisch Kampioenschap in Gesves.

"Wat zijn de hoofdtaken die je in het bedrijf hebt?"

Naast de fokkerij en het trainen van jonge paarden geef ik ook les, rijd ik paarden van klanten en probeer ik enkele paarden te verkopen en enkele mooie wedstrijden te rijden. We zien wel waar ons dat brengt.

"Heb je er bewust voor gekozen om enkel jonge paarden te rijden?"

Meestal rijd ik de paarden tot ze zeven jaar oud zijn, enkel Kullen is nu acht. Dat is zodat ik wat meer wedstrijden kan doen. Ik probeer de jonge paarden zo goed mogelijk op te leiden zodat iemand anders daarna de teugels kan overnemen en het grote werk ermee kan doen. Ik vind het leuker om een jong paard in het werk te hebben en daarmee op wedstrijd te gaan, dan zie ik ze evolueren. Als ze daarna verkocht worden en met een andere ruiter het grote werk doen, dat geeft wel voldoening.

Het is ook wel leuk om met de zes-, zeven- en achtjarige paarden op wedstrijd te gaan. Als je dan ook een paar keer vooraan kan eindigen, dan zie je wel dat je werk loont. Als je enkel vierjarigen op stal hebt staan, is dat net iets minder. Nu hebben we vier vierjarigen, twee vijfjarigen en vier zesjarigen op stal. Dan heb je wel enkele paarden die mee op internationale wedstrijden kunnen. Op die meerdaagse wedstrijden leren ze heel veel bij. Als je enkel op eigen terrein blijft, is het leerproces natuurlijk veel kleiner.

Volg de jonge ondernemer op Facebook, Instagram en Youtube.