Manon Claeys: "Ik heb tijdens deze Corona crisis hard gewerkt en ben helemaal klaar voor 2021"

Dressuur
09 dec 2020
Door Horseman Kristof

Vorige week werd de nieuwe Para-dressuurranking van FEI, met alle internationale resultaten van 01/03/2019 tot 30/11/2020 gepubliceerd.

In de overall ranking vinden we maar liefst 8 Belgische ruiters in de top 100. We lijsten ze graag even voor u op:

16           GEORGE, Michèle
21           CLAEYS, Manon
29           MINNECI, Barbara
35           VAN HAM, Kevin
36           VERMEULEN, Ciska
48           VAN LOOVEREN, Eveline
70           DEKEYZER, Ulricke
92           BOTTGER, Diana

Dit betekent tevens dat België op een mooie vierde plaats in het landenklassement strandt, na toplanden USA, Nederland en Oostenrijk.

In de klassementen per graad is voor België de absolute koploper nog steeds Michèle George, die een 3e plaats kon bemachtigen in Graad V. Manon Claeys (graad IV) en Barbara Minecci (graad III) veroverden dan weer beiden de 5e plaats. En ook Kevin Van Ham en Ciska Vermeulen vinden we terug in de top tien van Graad V, op een respectievelijke zesde en zevende plaats.

Wij vroegen Chef d’équipe Walter Van Haegenborgh wat hij van deze resultaten vindt, hoe hij uitkijkt naar volgend jaar, en of er nog marge is voor verbetering binnen het Belgisch Team:

“Met deze vierde plaats staat de Belgische ploeg op een goede en sterke uitgangspositie voor volgend jaar. We danken deze plaats voor een groot deel aan de prachtige prestaties die onze Belgische ruiters neerzetten begin 2020 op de grote internationale wedstrijden van Mâcon-Chaintré en Genemuiden, die er ook voor zorgden dat we safe zaten wat betreft onze tickets voor Tokyo.

Natuurlijk verandert zo een ranking snel, en 1 grote wedstrijd kan de kaarten al flink door elkaar schudden. Maar dat kan natuurlijk zowel in negatieve als positieve zin. Zo staat België nu slechts op 1 puntje van de derde in de ranking, Oostenrijk. Een van de andere sterke landen is Duitsland, hen vinden we echter pas op een negende plaats terug in deze ranking. Dit kan heel gauw veranderen, maar voor nu ben ik heel tevreden en vooral erg trots op de prestaties van deze atleten.”

Ook Manon Claeys is best tevreden met haar Top 5 plaats in graad IV. Hoewel….

“ Eigenlijk ben ik best verwend, want ik ben het gewend om een plaatsje te bezetten in de Top 3 (lacht). Jammer genoeg val ik nu, door het gebrek aan wedstrijden dit jaar, en omwille van het feit dat resultaten van voor 1 maart 2019 worden geschrapt, in deze ranking even terug naar plaats 5. Maar ik ben niet van plan om daar lang te blijven, dat kan ik jullie verzekeren. Eigenlijk is dit de ideale motivator voor mij voor 2021. Ik heb tijdens deze corona crisis hard gewerkt, en heb de puntjes op de i kunnen zetten, kunnen finetunen.  Ik ben dus helemaal klaar voor 2021!

Momenteel is het qua planning nog even afwachten wat Walter (chef d’équipe) voorstelt, maar vooral ook wat Corona nog van plan is.  Hopelijk kunnen we na nieuwjaar eindelijk weer aan de slag, ik zal in elk geval iedere kans met beide handen grijpen!”

Wij hopen het alvast met je mee, Manon!

Bron: 
KBRSF