Ludo Philippaerts zijn zonen hebben nu alle vier een gouden EK-medaille

Blog
28 jul 2021
Door Horseman Kristof

Anthony en Thibault Philippaerts wonnen tijdens het EK voor Junioren en Young Riders goud in teamverband. Anthony Philippaerts (J'Adore van het Schaeck), Bart Jay Junior Vandecasteele (Mac Jack Courtierà, Aurelia Guisson (No Limit vh Legita Hof Z), Tristan Guisson (Naturelle vh Legitahof Z) en Evelyne Putters (Uith de Rotes) reden onder leiding van coach Rik Deraedt naar goud bij de Junioren. Bij de Young Riders waren het Thibault Philippaerts (Khan Vd Kattevennen Z), Alexander Housen (Casillas van de Helle), Maartje Verberckmoes (Guidam's Willow The Second), Emilie Conter (Balento C.S) en Thibeau Spits (Classic Touch DH) die in teamverband goud wonnen.
 
Anthony Philippaerts presteerde, net als zijn teamgenoten, bijzonder sterk in Vilamoura. Tijdens de eerste omloop én de twee omloop bleef hij foutloos, tijdens de derde tikte hij één balk uit de lepels en kreeg hij één strafpunt wegens tijdoverschrijding. Met een totaal van 9.83 strafpunten hielde de Belgische Junioren Ierland en Groot-Brittannië achter zich. “Europees kampioen worden, daar droomt iedereen van”, zegt Anthony Philippaerts“Voor mijn teamgenoten en mezelf is die droom vorige week werkgelijkheid geworden.  We hadden een sterk team en gingen vol voor de titel, maar tijdens zo’n kampioenschap moet het ook wat meezitten en zijn de vorm van de dag van ruiter en paard ook belangrijk.  Het volledige plaatje klopte: we wonnen Europees goud!  Individueel eindigde ik op de achtste plaats. Daar zat misschien iets meer in, maar wanneer je met een gouden plak naar huis kan onthoud je vooral dat.”
 
Nadat hij in 2017 in het Slovaakse Samorin met het scholierenteam zilver won op het EK doet hij nu beter en wint hij samen met zijn teamgenoten Europees goud in teamverband. “Behalve de Junioren wonnen ook de Children en de Young Riders in teamverband Europees goud. Dat is een unieke prestatie en toont aan dat er in België in alle generaties van jong tot oud heel veel talent zit. Want hoe je het ook draait of keert, een Europese titel krijg je nooit cadeau. Ik ben blij dat ik met zo’n prestatie afscheid kan nemen van de Junioren. Volgend jaar maak ik de overstap naar de Young Riders. Dat is een grote stap en ik laat het op mij afkomen. Ik weet dat je met hard werken ver kan komen”, aldus de achttienjarige Anthony Philippaerts. “Een zege behaal je nooit alleen en dus wil ik graag nog enkele mensen bedanken. Vooreerst mama en papa die altijd voor me klaar staan en die samen met mijn broers mijn grootste supporters zijn. Behalve hen wil ik ook mijn teamgenoten op het EK en het volledige team thuis die me altijd met raad en daad bijstaan bedanken.” 
 
Thibault Philippaerts treedt bij de Young Riders in de voetsporen van broers Nicola en Olivier die in 2011 ook in teamverband Europees kampioen werden. Nicola Philippaerts won dat jaar ook individueel goud. In 2015 won Thibault brons op het EK voor ponyruiters.
 
Alle vier de zonen van vader Ludo en moeder Veronique hebben in hun nog jonge carrière goud gewonnen bij de Junioren en/of Young Riders. Dat is een uniek gegeven.

Bron: 
Stoeterij Dorperheide