Lucien Somers: "De Belgen hebben altijd sterk gepresteerd in La Baule"

Blog
14 mei 2020
Door Horseman Kristof

Op de indrukwekkende erelijsten van CSIO La Baule zal in 2020 geen naam prijken. Geen opvolger of opvolgster voor de stijlrijke Duitse Amazone Simone Blum die met DSP Alice de Grote Prijs won. Geen opvolger of opvolgster voor de Franse ruiter Patrice Delaveau die met Vestale de Mazure*HDC de Derby van La Baule won.  De Zwitsers blijven een jaar langer de laatste kampioenen van de FEI Nations Cup*TM Series. Zij wonnen vorig voor nipt … voor de Belgen. Helaas krijgt België in 2020 geen kans op revanche. De reden kent u ongetwijfeld.  

La Baule ligt de Belgen nochtans. In 1999, 2008 en 2012 prijkt de Belgische vlag bovenaan op de erelijsten van de Landenprijs. In 1999 maken Philippe Lejeune, Ludo Philippaerts, Kristof Cleeren en James Peeters deel uit van het winnende team. Lucien Somers is de Chef d’Equipe. Ook in 2008 is Lucien Somers de trotse bondscoach van de Belgische equipe die goud wint. Het winnende viertal bestaat dan uit Philippe Le Jeune met Vigo d’Arouilles. Niels Bruynseels met Item de Quentin. Judy-Ann Melchior met Aktion Pur Z en Ludo Philippaerts met Winningmood. België wint voor Zwitserland en Team USA.

Lucien Somers: La Baule is één van de eerste grote concoursen van het buitenseizoen. Dat betekende voor mij altijd een beetje aftasten en keuzes maken. Het is een heel mooi CSIO met een prachtige graspiste. De parcoursen zijn er altijd moeilijk genoeg. Het ingesloten karakter door de tribunes maakt het speciaal. Dat is op de meeste  CSIO’s anders. Het geeft de piste van La Baule een klein beetje een indoorgevoel. De bermen in de piste maken het ook iets of wat anders dan de meeste andere concoursen. De Belgen hebben altijd al sterk gepresteerd in La Baule. Dat is geen toeval denk ik. Voor mij waren 1999 en 2008 twee topedities. La Baule valt in het begin van het buitenseizoen. Het is een prachtige wedstrijd. De stad, het strand, de atmosfeer zijn schitterend. De ruiters en amazones zijn heel gemotiveerd en de paarden zijn nog fris.


Ook in 2012 wint de Belgische equipe in de Franse havenstad aan de Atlantische Oceaan. Dirk Demeersman heeft er Bufero vh Panishof onder het zadel. Niels Bruynseels doet beroep op de diensten van Conisha. Gregory komt aan de start met Cadjanine. Hij is in de barrage sneller dan Bert Romp uit het Nederlandse kamp dat ex aequo aan de meet komt en daarmee is België meteen zeker van de derde zege in La Baule. Vierde combinatie in het Belgische team van Chef d’équipe Philippe Guerdat is de op dat moment regerende wereldkampioen Philippe Lejeune met Vigo d’ Arsouilles. Philippe komt morgen aan het woord. Philippe bewaart met de drie zeges in de landenprijs, een zege in de derby en verschillende ereplaatsen in de GP, de derby’s en de nevenproeven, bijzonder goede herinneringen aan La Baule. 


Bron: 
Tekst Kris Van Steen naar een idee van Dirk Caremans