Karel Cox over debuut in LGCT: "Ik vind het wel spannend"

Reportage
20 apr 2018
Door Maxine Van Molecot

Karel Cox maakt dit weekend zijn debuut in de Longines Global Champions Tour en de Global Champions League. Hij reisde naar Shanghai, China met zijn paarden Dublin van Overis en Evert om er deel te nemen aan de competitie. We hadden een gesprek met onze landgenoot over zijn verwachtingen, zijn team, de Cannes Stars, en de reis naar Shanghai.

Hoe kijk je uit naar de eerste competitie?

"Ik vind het wel spannend. Ik heb de paarden gisteren wat losgereden en gesprongen. Ze sprongen beiden heel goed."

Wat is het plan dit weekend hier? Maak je dit weekend je debuut in het team?

"We zijn met twee ruiters van het team hier. Piergiorgio Bucci en ik. Wij vormen dus het team van de Cannes Stars vandaag in de eerste GCL proef en ook morgen."

Je hebt hier Evert en Dublin van Overis bij, wie rijd je vandaag en wie morgen?

"Vandaag rijd ik Evert in de 1.50m proef en Dublin in de 1.50m/1.60m proef, dat is de eerste ronde van de GCL competitie hier in Shanghai. Morgen rijd ik Dublin twee keer, eerst in de tweede ronde van de GCL en hopelijk dan ook nog in de Grote Prijs van de LGCT."

Welke wedstrijden staan er later dit seizoen nog op de planning voor jou?

"De volgende LGCT wedstrijd voor mij is Hamburg en daarna ga ik ook naar Saint-Tropez."

Wat zijn de verwachtingen voor het team in de GCL-competitie?

"We staan momenteel nog niet heel hoog in de ranking. De paarden die ik meeheb hier zijn redelijk nieuwe paarden. Voor mij is het ook allemaal nieuw, maar we gaan proberen zo snel mogelijk te rijden en de balken te laten liggen."

Je hebt onlangs enkele nieuwe paarden onder het zadel gekregen, zijn dit dan ook paarden voor de Longines Global Champions Tour?

"Dublin en Evert zijn al zeker voor de Global en dan kijken we hoe deze twee springen. Daarna kijken we ook nog hoe de andere paarden gaan. Als we dan later nog enkele kansen krijgen dan neem ik die zeker ook mee."

Is dit de eerste keer dat je zo ver reist met de paarden?

"Ik ben al eens in Peking gaan rijden, maar dat was met paarden van daar. Voor deze paarden is het wel de eerste keer dat ze zo’n reis maken. Het is hier ook redelijk warm, maar ze voelen heel goed aan. Als het vandaag een beetje lukt, dan komt het allemaal wel goed."