Jos Verlooy: “Heel blij dat de Global Champions Tour weer begint”

Reportage
19 feb 2021
Door Horseman Kristof

De hemel klaart ook figuurlijk weer open voor de Belgische topruiters. Morgen (zaterdag 20/2) vertrekt Jos Verlooy samen met onder andere Pieter Devos, Niels Bruynseels en Olivier Philippaerts naar Doha, de hoofdstad van Qatar. Daar begint zoals elk jaar het vijfsterren buitenseizoen.

In het weekend van 27 februari is er eerst de traditionele, mooi gedoteerde openingswedstrijd, een week later vinden in hetzelfde stadion de eerste wedstrijden plaats van de Global Champions Tour én League. “En hopelijk blijft het dit keer niet bij die twee weken Doha zoals vorig jaar”, hoopt Jos Verlooy. “Toen hebben we nog gesprongen in Qatar en meteen daarna was het internationale seizoen afgelopen door het Coronavirus.” Het is intussen alweer een maand geleden dat Verlooy in Salzburg meteen uitpakte met een knappe overwinning in de 4* Grote Prijs. “Dat was nog de enige belangrijke indoorwedstrijd dit jaar en daar heb ik toch meteen kunnen tonen dat ik heel ambitieus ben. Nu begint het buitenseizoen en dat wordt toch heel belangrijk in een Olympisch jaar.

Een beter voorbereiding dan de Global Champions Tour en de Global Champions League kan je niet hebben. Daarom hoop ik echt dat het virus niet nog eens roet in het eten zal gooien.” De Global kalender voorziet 16 wedstrijden in tot de verbeelding sprekende steden over de hele wereld met een play offs finale halfweg november.

In Doha gaat Verlooy aan de slag met zijn toppaard Varoune en groot talent Fabregas. Die laatste kan er extra ervaring opdoen. “Fabregas heeft recent in Sentower met meerdere foutloze ronden bewezen dat hij klaar is. En zoveel extra ervaring moet Fabregas nu ook niet opdoen. Niet vergeten dat Fabregas vorig jaar foutloos bleef in de Grote Prijs in Doha. Dat is toch een adelbrief als je het mij vraagt.” Wat ons meteen ook bij zijn andere toppaard Igor brengt. Hoewel Varoune in supervorm is, wordt Igor normaal gezien zijn paard voor - hopelijk - de Olympische Spelen. Igor heeft een lange, deugddoende rustperiode achter de rug, maar zal binnenkort weer competitieritme kunnen opdoen. “Alles loopt lekker zoals gepland”, zegt Verlooy. “Eén week na Doha is er nog ’s Hertogenbosch en daarna breng ik Igor weer in competitie. Rustig aan, zoals gepland. Bedoeling is dat Igor in juni/juli in topvorm is.”

Maar Doha dus. De Belgische ruiters vertrekken morgen al omdat ze in Qatar eerst nog vijf dagen in quarantaine moeten. “Maar we mogen wel buiten om te trainen”, verduidelijkt Verlooy. “Die quarantaine neem ik er graag bij. Zolang we maar weer op topniveau in actie kunnen komen.”

De Global Champions Tour én League zijn competities waaraan enkel de wereldtop deelneemt. De Global Champions Tour - waarin de ruiters individueel springen - is intussen al beter bekend bij het grote publiek. De Global Champions League daarentegen kan nog wat extra aandacht gebruiken. “Echt een fantastische competitie, te vergelijken met de Champions League in het voetbal. Ikzelf maak deel uit van de Monaco Aces. Dat is één van de zestien ploegen die azen op een plaats in de finale in Praag. Met de Monaco Aces moet dat zeker lukken. We hebben echt een sterke ploeg met ook nog landgenoot Jéröme Guery, de Fransen Julien Epaillard en Jeanne Sadran (U25), de Amerikaanse Laura Kraut en de Ier Billy Twomey. In de GCT moet je het alleen doen, in de Champions League gaat het om echte team spirit. Leuk !”

Bron: 
Persbericht