Het voederen van fokmerries met Lannoo

Promo
07 aug 2019
Door Horseman Kristof

Het opvolgen en voederen van drachtige merries en hun veulens vergt een specifieke aanpak, die wij graag toelichten.

In het begin van de dracht groeit het veulen langzaam en heeft de merrie voldoende met een  basis rantsoen:  ruw- en krachtvoer dat afgestemd is op de conditie en arbeidsintensiteit van de merrie.

Vanaf de achtste maand van de dracht kan overgestapt worden op  een specifieke mengeling voor fokmerries. Deze is uitgebalanceerd qua mineralen en sporenelementen, bevat voldoende energie en levert goed verteerbare eiwitten. Mineralen als calcium, fosfor, magnesium, koper, zink en mangaan zijn belangrijk tijdens de dracht. De behoefte stijgt de laatste 5 maanden. Het is daarom van belang dat deze gehaltes aangepast worden in het rantsoen.  Het is ook belangrijk dat via de placenta voldoende koper aan het veulen wordt doorgegeven. Na de geboorte wordt deze overdracht beperkt omdat melk weinig koper bevat. Koper heeft invloed op de kraakbeenvorming en zou gerelateerd zijn met het voorkomen van kraakbeenfragmenten. Het kopergehalte van een fokkerijmengeling is daarom hoger dan een basismengeling en de gehaltes mineralen en sporenelementen zijn op elkaar afgestemd om een optimale opname te bekomen.

Voor een hoogdrachtige merrie zijn vitamine A en E belangrijk. Deze worden via de biest uitgescheiden en dragen bij aan de gezondheid van het veulen. Vitamine A is belangrijk voor de weerstand en een tekort aan vitamine E kan leiden tot spieraandoeningen. Daarnaast kan extra vitamine E en selenium in het voer de hoeveelheid antistoffen in de biest verhogen. De vitaminebehoefte wordt gedekt door een goede fokkerijmengeling en door de gehaltes vitamines in het gras.

Ook de behoefte aan eiwit stijgt bij hoogdrachtige merries. Goed verteerbare eiwitbronnen zoals soyabonen, luzerne, lijnzaadschilfers en biergist zorgen ervoor dat aan de aminozuur behoefte voldaan wordt en dat het aminozurenprofiel zo divers mogelijk is.

Door de groei van het veulen, heeft de drachtige merrie ook een verhoogde energiebehoefte.  Beperk suiker en zetmeel om verteringsstoornissen te voorkomen, extra energie kan uit een vetrijk rantsoen komen. De energieopname kan gemonitord worden aan de hand van de body condition score.  Met een aangepaste fokkerijmengeling zal de merrie minder gewicht verliezen en bovendien voldoende melk produceren van goede kwaliteit. De behoefte aan energie en eiwit is namelijk niet alleen verhoogd tijdens de laatste maanden de dracht, ook tijdens de eerste maanden van de lactatie hebben de merries goede eiwit- en energiebronnen nodig. De grootste stijging is te zien tijdens de eerste 3 maanden van de lactatie. De nutritionele status van de merrie speelt een rol in de kwaliteit van de melk. Recente studies tonen aan dat het geven van een te hoog gehalte aan zetmeel in de laatste maanden van de dracht negatieve gevolgen heeft voor de kwaliteit van de botten van de veulens. Aangeraden wordt om maximum 100g zetmeel per 100kg lichaamsgewicht per voederbeurt te verstrekken. Dit komt neer op maximum 2 kg krachtvoer (met een zetmeelgehalte van 25 %) per voederbeurt. Bij Voeders Lannoo werden de fokkerijproducten aan de nieuwe richtlijnen aangepast door het zetmeelgehalte te verlagen en het vetgehalte te verhogen. Indien uw merrie arm hooi ter beschikking heeft, kan het zijn dat ze behoefte heeft aan een extra voederbeurt of kwalitatief hoogwaardiger ruwvoer (vb. weidegras) om aan haar energiebehoefte te voldoen. Indien de merrie haar spieren afbreekt omdat ze te veel eiwitten verbruikt (vb. veel melkproductie, of lacterende merrie in training), kan Lannoo Muscle Plus de spieren ondersteunen en zorgen dat het spiervolume behouden blijft. (0.5-1 kg/dag bovenop het rantsoen).

Naast een aangepast krachtvoer kunnen fokpaarden ook visolie gesupplementeerd krijgen.  Deze heeft invloed op de vruchtbaarheid van hengsten en merries.  Visolie is rijk aan omega-3-vetzuren EPA en DHA, waarvan bewezen is dat ze positief effect hebben op de vruchtbaarheid. Lannoo O-Mega-Condition is afkomstig van ontgeurde visolie en bevat een maximum aan EPA en DHA.

Na de geboorte, dient zo vroeg mogelijk, zoveel mogelijk biest opgenomen te worden. Het veulen mag Lannoo Breeding Start krijgen in een veulen-voederbakje. Zo kan de groeiremming bij het spenen tot een minimum herleid worden. Bovendien verzekert u uzelf ervan dat moeder en veulen alle nodige voedingsstoffen opnemen om gezond op te groeien!

Klik hier voor meer informatie!