Harrie Smolders: "Unieke kans voor Kruijswijk om Tour te winnen"

Varia
23 jul 2019
Door Horseman Kristof

De algemene verwachting is dat Frankrijk 34 jaar na Bernard Hinault opnieuw een landgenoot als eindwinnaar van de Tour mag feliciteren en bejubelen. Voor Nederland was in 1980 Joop Zoetemelk de laatste Tourwinnaar. “En dus zijn wij, Nederlanders, eerlijkheidshalve opnieuw aan de beurt”, grapt Harrie Smolders.

Maar als je de algemene logica volgt zullen Julian Alaphilippe en Thibaut Pinot voor de eindzege strijden. Alaphillipe zit ogenschijnlijk in een dalend vormpeil terwijl Pinot omgekeerd iedere dag sterker lijkt te worden. Gelukkig is topsport in de meeste gevallen geen resultaat van logica en blijft daarom steeds boeien door zijn onvoorspelbaarheid. De kunst is om factoren te ontdekken die nog niet aan de oppervlakte zijn gekomen maar die uiteindelijk de doorslag zullen geven om als eindlaureaat uit de bus te kunnen komen. In het vakjargon noemt men dat “visionair” zijn. Maar er zijn maar weinigen in de wereld die deze gave beheersen”.

Maar als twee honden vechten voor een been, loopt de derde er mee heen. “En in opzicht zou Steven Kruijswijk wel eens de verrassende eindwinnaar kunnen worden”, spreekt het chauvinisme van Harrie Smolders. “Als hij ooit de kans gaat krijgen om de Tour te winnen, is het dit jaar wel. Hij is iemand die meestal het sterkst is in de derde week. Zonder aan grootspraak te doen, spreekt zijn zelfvertrouwen ook uit dat hij in zijn kansen gelooft en hij heeft al zijn concurrenten ook al wel eens een keer verslagen. En tot slot heeft hij ook nog een bijzonder sterk team rondom zich”.

Naast de Tour is Harrie Smolders uiteraard ook bezig met het Europees kampioenschap jumping, dat volgende maand in eigen Rotterdam georganiseerd wordt. “Uiteraard wil je dol graag aan een EK op eigen bodem deelnemen”, spreekt hij als topsporter zijn ambitie uit. “Ik verwacht dat bondscoach Rob Ehrens nog deze week zijn team voor Rotterdam gaat bekend maken. En dus zijn het spannende dagen voor mij”.

Bron: 
Persbericht Euro Horse Communications