Gunningenruiters Vissenaken-Glabbeek zorgen voor een uniek hippisch project

Varia
19 jul 2021
Door Horseman Kristof

Om een antwoord te bieden aan de alsmaar groter wordende vraag naar geschikte locaties om hippische activiteiten te organiseren, zal de LRV vereniging “Gunningenruiters Vissenaken-Glabbeek” haar huidige accommodatie aan de Attenrodestraat te Glabbeek, omvormen tot één van de grootste geopat eb- en vloedpistes in Vlaanderen.

De Gunningenruiters hebben een tiental jaar geleden de voormalige voetbalsite aangekocht en deze voorzien van een zandpiste en een graspiste. Naast de wekelijkse clubtrainingen, spring- en dressuurwedstrijden, organiseerde het BWP Gewest Tienen er ook haar jaarlijkse fokkerijdag. Het terrein en de kantine zijn ingekleurd als recreatiegebied waardoor hippische activiteiten toegelaten zijn.

In het voorjaar 2020 is een werkgroep binnen de Gunningenruiters met het project gestart. Meerdere firma’s werden aangeschreven en verschillende opties werden onderzocht. De huidige zandpiste zal samen met de graspiste vervangen worden door een eb- en vloed geopat piste van meer van 6000 vierkante meter. De oude verlichtingspalen van de voormalige voetbalsite worden vervangen door nieuwe lichtmasten van 12 meter hoog en voorzien van led verlichting. Naast financiële steun van de gemeente Glabbeek werken gerenommeerde firma’s uit de hippische sector mee aan dit project.

Aangezien de Gunningenruiters voor de organisatie van hun Nationaal Kampioenschap in 2017 steun kregen van onder andere de “De Sutter Naturally” uit Kampenhout en de “Firma Thomas” uit Merchtem, was de keuze snel gemaakt om ook hen in dit project te betrekken. De “safety” afsluiting van De Sutter Naturally werd gekozen als veilige en kwaliteitsvolle omheining rondom de piste. Tractoren van de Firma Thomas zullen zorgen voor een optimaal onderhoud van de terreinen. Last but not least wordt dit project begeleid en uitgevoerd door de welbekende firma “Poels Equestrian” uit Kampenhout.

Door te kiezen voor een eb-en vloedpiste kunnen we steeds rekening houden met de soms onvoorspelbare weersomstandigheden, verliezen we tijdens de wedstrijden geen tijd om water te moeten sproeien en verliezen we ook geen watercapaciteit bij hevige wind wanneer sproeiers van bovenaf zouden moeten worden ingezet.

Naast de wekelijkse clubtrainingen van de Gunningenruiters, zal een deel van de piste kunnen gebruikt worden voor inwoners van de gemeente Glabbeek. Ook zal de mogelijkheid geboden worden aan andere LRV verenigingen of organisaties verbonden aan bijvoorbeeld Paardensport Vlaanderen of fokkerijstamboeken om wedstrijden te organiseren. Rondom de paardenpiste zal er ook een Finse looppiste worden aangelegd.

Als alles volgens plan verloopt, zal het project eind 2021 klaar zijn.