Geslaagde presentatiedag dressuurpaarden van BWP Sint-Niklaas

Fokkerij
02 apr 2019
Door Horseman Kristof

BWP Sint-Niklaas kan terugblikken op een geslaagd weekend bij Stal Hulsterlo voor hun jaarlijkse presentatiedagen! Na de winnaars van het vrijspringen, blikken we nu terug op de laureaten bij de dressuurpaarden!

Reeds vanaf de start om 8.30u was er al een mooie opkomst van het publiek. De ring voor het vrije presenteren van de jonge paarden was dit jaar schuin opgesteld voor een betere visibiliteit, ook vanuit de bar, en dit werd duidelijk geapprecieerd door iedereen. 

Er werd een verscheiden aanbod aan dressuurgefokte jonge paarden gepresenteerd aan de professionele jury Jef Coenegrachts (BEL), Bennet Conn (AUS) en Eddy Schuurmans (BEL). 

Bij de mannelijke jaarlingen waren de eerste 2 plaatsen voorzien voor Fokkerij De Kempenhoeve die goed vertegenwoordigd waren met maar liefst 10 inschrijvingen! Plaats 1 was voor Sunny Boy v/d Kempenhoeve, een Don Deluxe uit Pretty Woman v/d Kempenhoeve (Quaterback x Stedinger) die opviel door zijn lossigheid van bewegen, mooie voorbeentechniek en sterk achterbeen. Op de 2e plaats kwam Sambucca v/d Kempenhoeve, een moderne, bloedgemaakte en langgelijnde Secret nakomeling uit Zerlinneke v/d Kempenhoeve (Rousseau x Flemmingh). Plaats 3 was voor Sky van ’t Spoor : een Inspire uit Lotus van ’ t Spoor ( Edjaz van ’t Merelsnest x Millar) van fokker/eigenaar Luc Blindeman. 

De reeks vrouwelijke jaarlingen werd gewonnen door Santana de Mardena, gefokt en in eigendom van Christophe Martens van Mardena bvba, een goed dravende, grote Grand Galaxy Win uit Lindenau vd Vogelzang ( Quaterback x De Niro). Santana is dus de halfzus van de BWP goedgekeurde Panthero vd Vogelzang. Plaats 2 was voor Sulaika v/d Kempenhoeve, een Indian Rock uit Olanda v/d Kempenhoeve ( Escolar x Weltmeyer). Plaats 3 was voor de zeer sportief gefokte Swarofsky v/d Kempenhoeve, een Jarville uit Canida vd Kempenhoeve ( De Niro x Gotthardson), eveneens gefokt door en in eigendom van de Kempenhoeve. 

In de reeks van de mannelijke 2-jarigen werd Rookie Blue de Tamise de overwinnaar. Deze mooi gemodelleerde zwarte nakomeling van Toto jr uit de op Lichte toer internationaal goed presterende Fabelle (Rubinstein x Ferro) overtuigde door zijn goeie draf met een sterk achterbeengebruik . Hij werd gefokt door Kara Bosman en Wouter Dierickx en is in eigendom van Stal Tamise. De 2e plaats was voor Recuerdo, een grote, goed dravende Grand Galaxy Win uit Tessa (Gribaldi x Kaiserstern) van fokker/eigenaar Ivan Tindemans. Ex aequo 2e werd Ritmo de la Noche v/d Kempenhoeve, een wat klassiek gemaakte maar degelijk bewegende Blue Horse Romanov uit Gwendoline v/d Kempenhoeve (Bretton Woods x Stedinger). 

Bij de vrouwelijke 2-jarigen kwam Rohanna ter Dolen als overtuigende winnares naar voor. Zij is een Negro uit Ohanna ter Dolen ( Quaterback x Furst Heinrich), die een volle zus is van Inter I - merrie Isaura ter Dolen. Ze viel op door haar zeer sterke manier van bewegen, een algemeen sterk gemaakt paard, gefokt door en in eigendom van Dirk Borghijs . Romy-vanck vd Biebosschen werd 2e in deze reeks. Deze sympathieke merrie toont zich mooi in draf. Ze is een Grand Galaxy Win uit Donna vd Biebosschen ( Don Frederico x Hohenstein), gefokt door Stal de Biebosschen en in eigendom van Marc De Vos. Plaats 3 was voor Rani v/h Bloemenhof, een royaal ontwikkelde Toto jr uit Utopie (Ikoon x Horatio) van fokkker/eigenaar Christiaan Boone. 

Querido werd de winnaar van de mannelijke 3-jarigen. Deze sterk gemaakte en krachtig bewegende George Clooney uit H. Black Lady ( Lord Leatherdale x Negro) is in eigendom van Ingrid Daeleman. Op plaats 2 kwam de zeer royaal ontwikkelde Q-max van de Snydershoeve, een Foundation uit Kadence v/d Snydershoeve (Warkant van het Gestelhof x Mio d’ Baugy), fokker/eigenaar Tanja Gölzenleuchter. 
Qarl Lewis (Sir Donnerhall I x Hermosa – Uphill x Jazz) eindigde op plaats 3. 

De reeks van de vrouwelijke 3-jarigen werd gewonnen door L’Artiste, een bloedgemaakte en elastisch bewegende St Schufro uit Damarent ( Florencio x A Lucky One) gefokt door en in eigendom van A. Lunskens. Plaats 2 was voor Queen Unitanz VD, een grote, sterk gemaakte, ietwat klassiekere United uit de succesvolle Inter I – merrie Fiderprincess ( Fidertanz x Wolkenstein II). Als 3e eindigde WM Toto Wakiki vd Halderhoeve, een royaal ontwikkelde Toto jr uit Dakari vd Halderhoeve (Negro x Balzflug) gefokt door Sara Blanpain en in eigendom van Caroline op de Beeck. 

Na deze reeksen jonge paarden verzorgde de Nederlandse Grand Prix dressuurruiter Robin Van Lierop een clinic.  Hij benadrukte het belang van ontspanning vooraleer verder door te werken aan specifieke oefeningen. Daarbij reden 3 van de 4 paarden mee onder de vlag van BWP.  Leuk om zien was ook dat de paarden van de 2e groep - Isaura ter Dolen (Quaterback x Furst Heinrich) en Jebe van ‘t Keyserbos (Rubiquil x Ahorn z) respectievelijk onder ruiter Maarten Borghijs en amazone Heidi de Keyser - ook duidelijk hun talent lieten zien voor het werk in de hogere verzameling, zijnde piaffe en passage. In de eerste groep werkten Julie De Cock (Levade van t Koolhof - Sandreo x Hohenstein) en Sarah Van den Berghe (Fiesta vd Kempenhoeve - Bordeaux x Weltmeyer) vooral aan de ontspanning en de basis, met name het rijden van correcte overgangen. 

Daarna stond de aanlegtest van de 4-jarigen op het programma. Het publiek dat reeds in de voormiddag talrijk was komen opdagen en geboeid had geluisterd naar de clinic door Robin van Lierop bleef aanwezig om de 30-tal 4 jarigen aan het werk te zien. 

Naast kwantiteit viel deze reeks vooral op door de algemeen hoge kwaliteit ! Er mag gerust gesteld worden dat de editie van de Presentatiedag Dressuur van 2019 een zeer mooi toekomstbeeld van de dressuurfokkerij en –houderij in Vlaanderen weerspiegelde!

Deze reeks werd gewonnen door de niet al te grote maar wel groot bewegende ruin Kumami ADQ – de door Tahnee Waelkens zelf gefokte en voorgestelde Fidertanz nakomeling uit een moeder van Riant x Flemmingh. Hij liep voorbeeldig door de baan en toonde zich een zeer compleet sportpaard met veel kwaliteit. Op plaats 2 kwam BWP’er Powerpoint de Tamise, een zwarte ruin van Dark President D&R uit Elfenkiller, een Sandro Song x Rohdiamant. Powerpoint liep met veel afdruk door de baan en toonde eveneens een zeer actieve en ruime stap. Hij werd gefokt door Kara Bosman en Wouter Dierickx van Stal Tamise en is in eigendom van Saskia Hambrouck die hem eveneens voorstelde. De 3e plaats was voor de zeer betrouwbare Kingston, een wat klassiekere hengst van De Niro uit een Jazz moeder die zich heel fijn liet rijden met een fijne draf, een zeer degelijke galop en dit steeds met veel balans. Hij werd door zijn jonge eigenaresse Nicky van Goethem zelf voorgesteld. 

We sluiten de editie 2019 met een goed gevoel af en stellen vast dat dit evenement reeds jaarlijks op de kalender van vele dressuurliefhebbers staat,  getuige de ruime opkomst aan deelnemers en publiek. De dressuurfokkerij in België zit duidelijk in de lift!
Op naar de editie van 2020!