Dries Sebrechts: "Ik wil veulens uit sportmerries"

Reportage
06 jul 2022
Door Horseman Kristof

76 (!). Zesenzeventig embryo’s zullen, als alles volgens planning verloopt, geboren worden uit merries van de familie Sebrechts in 2022. Stal Optimus als u het een beetje officiëler wil. Eén voor één zonen en dochters van merries met topsport op het CV zullen het zijn. Het overgrote deel van de veulens dartelt ondertussen al vrolijk rond op de uitgestrekte weides of ze zijn bij hun respectievelijke nieuwe eigenaars ter wereld gekomen. Dries kent ze één voor één en dat is bepaald indrukwekkend. “Als ik ze geboren zie worden of ik zie de eerste 24 uur van hun bestaan, dan zitten ze in mijn systeem.” opent hij ons lang maar op elk moment boeiend gesprek.

LRV Broechem

Dries: Ik ben geboren tussen de ‘paarden en de LRV-mannen’. De verschillende ‘Van Dycken’ en mijn vader hebben LRV Broechem opgericht en eigenhandig één van de eerste binnenpistes in België gebouwd … Echte pioniers waren dat. Ik heb zelf paardgereden in LRV tot ik achttien jaar oud was. Toen ging ik naar de universiteit en dan kon ik eigenlijk geen paard meer zien. “Waar heb ik mijn tijd aan verspild?” dacht ik als kersvers student in Leuven. Ik kwam uit een ‘klein dorpje’ in een heel nieuwe wereld. Uit een klein provinciaal college, plots bij de gasten van de Jezuïeten. Ik keek daar naar op en die deden andere dingen dan met paarden bezig te zijn …

Pony’s

Dries: Maar op een bepaald moment wou mijn dochter absoluut beginnen paardrijden. We hadden een wei hier achter het huis en zo is er uiteindelijk toch terug een pony op ‘onzen hof’ gekomen … De rest is geschiedenis … (glimlach). Eerst pony’s voor onze kinderen gefokt en dan overgestapt op de paarden. En heel bewust gezocht naar goede bloedlijnen. Nu zit ik met een hele stal topsportpaarden en een zoon die op een heel deftig niveau rijdt. (nvdr.: Young Rider Max Sebrechts) Maar die gelukkig ook goed studeert … (knipoog). 

Uit de hand gelopen …

Dries: Ik wil dit geen uit de ‘hand gelopen hobby’ noemen. Hier zit een weloverwogen strategie en businessplan achter.  De laatste twee jaar hebben we heel goed gedraaid. Met goede stammen. Met bewezen sportmerries. Ik wil veulens van sportmerries. Daar hoort ook ICSI bij. Maar nooit of nooit meer ICSI met onze sportpaarden. Daar heb ik heel slechte ervaringen mee. Ik besefte dat in eerste instantie niet … Anderzijds hebben we twee fokmerries, daar wordt continu ICSI op toegepast en daar hebben we nog nooit een probleem mee gehad. Mensen kunnen dat misschien ‘uitbuiting van de merrie’ vinden, maar ik moet wel zien dat alles hier betaald geraakt en dat alles kan blijven draaien. En ik durf nu zeggen dat wanneer Cristel (Diamant de Semilly x Cento) uit de sport gaat, we er ICSI op zullen toepassen.

Cacacha

Dries: Hetzelfde met Cacacha van het Schaeck (Bamako de Muze x Quidam de Revel). Toen Max nog maar 17 was, werd hij er al 3de mee in de 155 GP CSI3* van Lier en 6de in de GP CSI3* van Saint-Lô. Daarna is ze door een blessure 2 jaar in het sukkelstraatje beland en heeft ze het belangrijkste deel van haar sportcarrière gemist. Cacacha is de moeder van Like a Diamond van het Schaeck, (v. Diamant de Semilly) van Marlon Zanotelli die recent de GP5* GCT van Parijs won.  Like a Diamond is ook de moeder van Parfait van het Schaeck (v. Comme Il Faut). De ¾ broer van Cacacha, H5 Just the Music (v. Tornedo FCS) werd derde in de GP CSI5*Calgary en derde in de GP CSI5* van La Baule. Cacacha is ook de zuster van Seacoast B52. De moeder van Cacacha , Fortis Fortuna (Quidam x Carthago Z), gaf niet alleen 4 paarden van 1.50m/1.60m niveau, ze was ook zelf succesvol op 160 niveau en is de zuster van het 160 paard E-Muze YEK (For Pleasure x Carthago Z). De grootmoeder van Cacacha is de zuster van de 1.60m- paarden Funky Music (Vigo d'Arsouilles), Quarts-Musik (v. Heartbreaker) en Krapuul F (v. Diamant de Semilly). 

Mijn fout

Dries: Cacacha zelf doet het ondertussen opnieuw super in de sport met Max. Ze voelde op de eerste dag van het BK niet aan, zoals ze anders wel aanvoelt zei Max me en dat kan wel kloppen.  Beetje mijn fout … Dat is een prijs die Max betaalde voor onze fokkerij, want ik had haar de dag voordien nog gespoeld…. Mea Culpa … Ze was gedekt … ik kon op dat moment moeilijk anders dan spoelen. (glimlach). En fokken én sport was en is van in het begin de insteek achter Stal Optimus.

Cristel

Dries: Omdat Max te weinig tijd heeft wordt ze tijdens het schooljaar gereden door Niels Bruynseels. Ze behaalden recent goud in de Nations Cup CSIO van La Baule en werden 7de in de GP CSI5* van Hamburg. Cristel, haar zus en haar drachtige moeder hebben we gekocht op een veiling in het noorden van Nederland. Iedereen was daar en toch kon ik Cristel voor 10.000 euro kopen. Dat was niet mijn ‘eye of the master’ hoor …  Daar komt ook wel wat geluk bij kijken. Uit de moeder van Cristel springt ondertussen ook al een 1.60m.-paard en een 1.55m.-paard. Dat is toch wel een lijn waar we heel sterk op hebben ingezet. Uit die lijn verkochten we vorig jaar ook veulens naar alle topstallen en dat was nog voor Niels Bruynseels als ruiter van Cristel in beeld kwam. We zien vooral dat de sportstallen naar Cristel neigen. De fokkers gaan eerder naar producten van Cacacha. 

Exquise du Pachis

Exquise du Pachis (Vagabond de la Pomme x Ogano Sitte) sprong met onze ruiter Filippo Tabarini 1.60m. GP CSI5* en was derde op het Italiaans kampioenschap. Ze komt uit de stam van Femke P die vijf 1.60m.-paarden gaf. Het laatste jaar waren haar uitslagen veel minder en verhuisde ze voor een jaar naar Amerika waar ze nu met een meisje van 16 jaar de pannen van het dak springt. In 3 maanden werd ze 3de in een 155 GP CSI4*, 4 de in een 150 LR CSI3*, twee maal winnaar in 1.45m en tweemaal derde in 1.45m. De reden moeten we niet ver zoeken. Hier hadden we vorig jaar problemen na ICSI en werd ze continu gespoeld. Nu wordt ze gerust gelaten. We hebben dit jaar overigens zes veulens van haar.

Anita du Park

Anita du Park (Quick Star x Kannan) sprong met Max tot 1.50m., maar lag er in alles bij elkaar genomen drie jaar uit met blessures. Haar broer springt 1.60m. niveau en haar moeder is de zuster van vier 1.60m-paarden en twee 1.50m paarden. Dit jaar werd er een zoon van Anita goedgekeurd voor het KWPN. Ook Manou de Muze (Arko III x Quidam de Revel) wordt ingezet in onze fokkerij. Ze springt ondertussen al op 1.55m niveau en komt uit de stam van Narcotique de Muze (Darco x Chin Chin).  

Gazelle de la Pomme

Dries: Gazelle de la Pomme (Kashmir van Schuttershof x For Pleasure) kocht ik als zesjarig sportpaard voor mijn oudste zoon. Een heel goed paard. Maar die merrie begon na een tijdje te sukkelen en dat sukkelstraatje heeft zo een drietal jaar geduurd. Tot we een botscan lieten doen en bleek dat er een nekprobleem was. Na een behandeling kon ze enkele maanden door, maar dat was toch altijd terug naar af. En dat was eigenlijk het ergste van de zaak. Niet de investering in de merrie, maar de tijd die je onderweg verliest en het feit dat onze oudste zoon ook zijn motivatie verloor. Die reed minstens zo goed als Max … Al moet ik zeggen dat hij ook naar Leuven is gaan studeren en niets meer van paarden wou horen… (glimlach). De appel valt misschien niet ver van de boom … (lach)

Coline en Co

Dries: Coline (Jaleo du Defey x Major de la Cour) heb ik van mijn buurman Joris Van Dyck kunnen kopen. Een kleindochter van Opaline des Pins (v. Garitchou). De moeder was Topaline (v. Major de la Cour) een zuster van Olympisch kampioen Jus de Pommes, de olympische paarden Quintus en Tresor d’Opaline,en de 1.60m.-paarden Richebourg en Shogun. Deauville is ook één van onze merries. Ze is de volle zus van Obourg (Richebourg x Oberon du Moulin) en moeder van Nesquick Optimus (v. Majeur de Brecey) waar Max ondertussen al op 1.50m-niveau rijdt, en Hephebe (v. Ephebe For Ever La Silla) die met een Italiaanse amateur, Samanta Passaro, ondertussen 1.45m-proeven springt.  Ze komt uit dezelfde stam als Létoile van de Neerheide die tot de frustratie van alle fokkers nu als Taj Mahal door het leven gaat. (geërgerd) Waarom tegen deze naamsveranderingen niets gedaan wordt is mij een raadsel.
Enerzijds probeert men met fokkerspremies te motiveren maar anderzijds laat men toe dat met de stalnaam, een gratis “incentive” zomaar kan verdwijnen. Voor de meeste mensen is de ‘eeuwige roem’ en promotie, belangrijker dan een premie. Dit is ook zo gebeurt bij onze goedgekeurde hengst Sirocco Optimus (Nixon van ’t Meulenhof x Quick Star). Hij gaat bij het KWPN door het leven als Nixon du Park.

 

Beloftevol

Dries: En dan is er ook nog de lijn van Withney van de Dwerse Hagen (Codex x Feo). We hebben Jillonse Dwerse Hagen (v. Vertigo Saint-Benoit) een dochter van Witney waar Max 1.45m. mee springt. Daar hebben we twee heel beloftevolle achtjarigen uit. Orage Optimus (v. Hunter’s Scendro) en Othello Optimus (v. Stakkato).  Ze springen allebei al 1.45m. met Filippo Tabarini. Vooral van die Stakkato-zoon verwacht ik veel. De kans dat die tot op het hoogste niveau geraakt, acht ik groter dan dat hij het niet gaat doen. Al heb ik daar mee niet gezegd dat hij het gaat doen. (lacht).

Walnut de Muze

Dries:  J’Adore van het  Schaeck (Vagabond de la Pomme x Darco) komt uit de stam van Walnut de Muze (Nabab de Rêve x Chin Chin). J’adore is de kleindochter en daar heb ik ook een hele fijne achtjarige uit. Oryzon van ’t Schaeck (v. Zirocco Blue) sprong al een 150 GP CSI3* en daar hebben we ondertussen ook al verschillende nakomelingen van.

Stoppen

Dries: Ik heb hier fantastische medewerkers en enkele goede ruiters. Gelukkig! Ze helpen mee om het overzicht te bewaren. (glimlach). In het begin heb ik veel gedacht “waar ben ik toch mee bezig”, maar de laatste jaren boeren we vrij goed. We doen regelmatig een veiling en fokkers en sportstallen weten ons te vinden. Ondertussen heb ik voor mezelf ook al de keuze gemaakt om veulens vlug te verkopen. Ook al als embryo. Vooral de opfok van zo’n grote aantallen maakt het moeilijk. We houden maximaal een tiental veulens voor onszelf. Het gevolg van veel veulens aanhouden is dat je twee- of driejarige paarden begint te verkopen aan te lage prijzen omdat je ze eigenlijk nog geen echte kans hebt gegeven. Vorig jaar hadden we ook een zeventigtal veulens die geboren zouden worden. Daarvan hebben we er negen voor onszelf gehouden. Omdat ik ook iets wou doorhouden voor onze eigen fokkerij en sportstal. Niet zozeer voor Max want wij hopen dat hij zich na zijn studies volledig op een carrière buiten de sport richt. Want een succesvolle carrière in de bedrijfswereld én een carrière in de topsport combineren, dat is allesbehalve evident, of je moet al een straffe gast zoals Pieter Devos zijn.  (glimlach)

Emerald

Dries: Wij dekken heel veel met Emerald van het Ruytershof. (Diamant de Semilly x Carthago Z). Een combinatie van ‘commercieel’, ‘goed’, ‘vers’ en … vlakbij. Als je ziet hoeveel goede paarden Emerald al heeft voortgebracht, … tel daar de goede kwaliteit van het sperma bij en bovendien is het voor ons maar tien minuutjes rijden. Dan moet ik niet twijfelen. Voor ons is het belangrijk dat we kunnen verkopen. Dat speelt ook mee in de keuze van de hengsten. Ermitage Kalone (Catoki x Kannan) vind ik ook een hele fijne hengst.  Van die twee hengsten hebben we dit jaar het meeste gedekt. Maar we hebben ook veulens van Chacco Blue (Chambertin x Contender), Cumano (Cassini I x Landgraf),  Pegase van ’t Ruytershof (Comme il faut x Cartani), Cashpaid J&F (Casall x Chicago I Z). Die geeft ook allemaal grote en ruime veulens. Die past perfect op een merrie als Anita du Park. Als fokker probeer je altijd te compenseren. Misschien is dat niet altijd de juiste insteek, maar uiteindelijk doe je het toch. Anita is niet te groot en een beetje compact, dus daar wil je een ruime hengst op … En de producten die daar uit voortgekomen zijn, zijn wat ik beoogde. Maar of die beter gaan springen dan Anita … dat weet je dus nu nog niet. Zou Stakkato (Spartan x Pygmalion) in een goot lichaam beter functioneren? . Als ik Cacacha zie … dan wil ik eigenlijk gewoon terug een Cacacha … niks compenseren. De fysiek moet een beetje meezitten maar het verschil wordt gemaakt in ‘bloed’ en karakter …  Op dit moment maakt dat het verschil in de sport.

Wakker (liggen)

Dries: Ik kan echt wakker liggen over mijn hengstenkeuze. Létoile du Château (Calvados x Galoubet ) die zelf  een GP CSI3* won, hebben we na een blessure kunnen kopen als fokmerrie. Ze is de zus van Itot du Chateau (v. Le Tot de Semilly). De merrie is soms moeilijk om drachtig te krijgen, dus daar dien ik bij mijn hengstenkeuze ook rekening  mee te houden.  ‘Ik ga geen rietjes van duizend euro door de gootsteen gieten bij wijze van spreken …’  Ze is vandaag gedekt van Lector vd Bisschop (Bamako de Muze x For Pleasure). Duimen maar.  Ik twijfelde tussen Lector en Foncetti vd Heffinck (For Pleasure x Concetto I). Lector heeft zelf al 1.60-proeven gelopen en dat verkoopt beter. Hij komt ook uit een hele goede stam en ik ben een beetje gek van Bamako … Dankzij Cacacha waarschijnlijk (glimlach). Foncetti gaat met Thibeau Spits ook op het hoogste niveau lopen, daar ben ik vrij zeker van. Hij staat op de ideale plaats. Je moet met heel veel dingen rekening houden en heel veel dingen afwegen. Elke dag opnieuw … , maar dat maakt de fokkerij ook zo boeiend …

Bron: 
Tekst Kris Van Steen