Clara Collard, Jette de Jong en Laura Luyten winnen goud op het BK

Dressuur
28 mei 2023
Door Horseman Kristof

Vandaag werden in Lier de finales van de Junioren, Young Riders en U25 verreden en de Belgische Kampioenen gehuldigd. Clara Collard, Jette de Jong en Laura Luyten gingen daarin aan de haal met de titels.

Ze was zichtbaar geëmotioneerd toen ze besefte dat zij de nieuwe Belgisch Kampioen Junioren was. Clara Collard presteerde zeer sterk deze week met haar Escape, ook in de afsluitende kür op muziek vandaag bleven ze de concurrentie ver voor met een score van 76.785%. Op plaats twee eindigde net als de andere dagen Anna Peeters met Harlekin met 74.630% en zij mocht de zilveren medaille in ontvangst nemen. De derde prijs (72.845%) én de bronzen medaille was voor Xyliana De Rover en Hamlet.

We spraken met Clara net voor haar huldiging: "Ik kan niet onder woorden brengen hoe blij ik ben, wat een geweldige week was dit. Het is de eerste keer dat ik in elke proef een persoonlijk record wist rijden en ik ben zo blij dat het is gelukt om in ons laatste Belgisch Kampioenschap bij de Junioren samen met Eclipse een gouden medaille te halen.” 

Heel dankbaar voor Eclipse
Wanneer ze over haar paard Eclipse praat wordt Clara direct weer emotioneel: “Eclipse is echt een geweldig paard, hij doet alles voor me en ik ben zo dankbaar dat ik dit met hem samen kan doen. Hij is mijn eerste paard na de pony’s en hij maakt al mij dromen waar. Ik hoop heel erg dat ik dit jaar met hem naar het EK mag en daarna wil ik Young Riders met hem gaan starten. Ik heb ook nog een zesjarig paard die we aan het opleiden zijn, ook met hem heb ik zin in de toekomst."

Uitzonderlijke prestatie Jette de Jong

Jette de Jong beleefde een bijzonder Belgisch Kampioenschap met twee van haar paarden uit de eigen fokkerij van haar ouders. Ze startte Heavenly Charming (v. Charmeur) en Indini (v. Chippendale) bij de Young Riders en ze wist in beide ranking proeven én de afsluitende Freestyle als nummer een en twee te eindigen. Ze koos Heavenly Charming als haar finale paard en met hem werd ze gehuldigd als Belgisch Kampioen Young Riders. Zoe Niessen en haar black beauty Felitia kregen de zilveren medaille omgehangen en het brons was voor Louise Brauwers en Jerveaux de Baian.

Laura Luyten kampioen U25

Belgisch Kampioen bij de U25 werd Laura Luyten. Zij kwam dit kampioenschap aan start met drie eigen gefokte paarden, allen uit dezelfde merrie. Lamborghini J2L (v. Bravour B) was haar troef voor de U25 en na winst in de Freestyle met 74.310% kreeg mocht Laura de gouden medaille in ontvangst nemen. De zilveren medaille in de U25 competitie was voor Lauranne Lammens met Hilcara Van het Vijverbos en het brons ging naar Suraya Hendrikx met Dear Friend 2.

Bron: 
Persbericht