BWP en LRV icoon Alfons Pauwels is overleden

Varia
29 aug 2019
Door Horseman Kristof

In de nacht van 27 op 28 augustus 2019 overleed Alfons Pauwels. Alfons Pauwels was een icoon in LRV en BWP. Hij werd onder meer nationaal LRV-kampioen in de hoogste reeksen (springen, dressuur en eventing) en maakte verscheidene malen deel uit van de equipe die deelnam aan de Europese kampioenschappen voor Landelijke Ruiters.

Alfons Pauwels kocht in 1960 de Nederlandse merrie Atoucha (v. Ulex). Atoucha is de overgrootmoeder van BWP-legende Darco (v. Lugano van la Roche). 

In 2010 ontving de toen 80-jarige Alfons Pauwels de trofee van sportverdienste van de stad Hoogstraten. Hij startte zijn ruiterloopbaan in 1947 en heeft zich jarenlang ingezet voor de sport. Om zijn verdienste te onderstrepen, heeft het nationaal bestuur LRV hem onderscheiden met het 'Gouden insigne van verdienste', de hoogste erkenning binnen LRV. In 1998 werd hij opgenomen in de Orde van Sint-Joris wegens zijn grote verdienste op vlak van ruiterij en fokkerij als 'Officier in de Orde van Sint-Joris'. In 2010 volgde een bevordering tot Grootofficier in de Orde. 

Op 1 mei 2013 reed Alfons zijn laatste LRV-wedstrijd. Op het tornooi van LRV Oostmalle was dat. In de dressuurklasse Z1. Hij was toen 83 (!). Het zegt veel over zijn karakter en de liefde voor de paarden en de sport. Alfons Pauwels was lid van LRV Wortel.

Bron: 
LRV