BWP breidt zijn hengstenbestand uit met vier waardevolle hengsten

Fokkerij
19 jul 2021
Door Horseman Kristof

Elke fokker weet hoe moeilijk het is om op jonge leeftijd de aanleg van paarden in te schatten. Zo ook voor hengsten natuurlijk.

De BWP hengstenkeuring omvat normaal drie fasen. De eerste fase is de diergeneeskundige keuring. Enkel de hengsten die een gunstig medisch advies krijgen gaan door naar de tweede fase waar exterieur, fundament en vrijspringen beoordeeld worden. Na selectie volgt de derde fase met de proeven onder het zadel, waarop nog eens een selectie volgt met als doel kwaliteitsvolle en genetisch waardevolle hengsten aan de fokkers aan te bieden.

BWP gelooft sterk in dit keuringssysteem maar beseft ook dat het niet onfeilbaar is. De BWP stamboekcommissie heeft daarom beslist om waardevolle hengsten die ooit aangeboden werden maar niet aanvaard werden, alsnog te aanvaarden op basis van bijzondere eigen prestaties of veelbelovende nakomelingen.

Deze erkenning zal gebeuren in overleg met de bevoegde instanties van BWP waarbij ook de elementen van de eerste voorstelling zullen meegenomen worden.

Tijdens de laatste vergadering van de stamboekcommissie kregen de onderstaande hengsten op basis hiervan het label “BWP goedgekeurde hengst” toegekend:

  1. Mumbai van de Moerhoeve (Diamant de Semilly  X Nabab de Reve, f. De Moerhoeve BVBA - Jan Wuytack) – Ludger Beerbaum Stables (GER) 
  2. El Barone 111 Z (Emerald van ’t Ruytershof X Libero H, f. Stal H. Theeuwes – Baron de Borrekens) – Lövsta Stuteri AB (SWE)
  3. Mosito van het Hellehof (Elvis ter Putte X Nabab de Reve, f. Lieven Baten) – Joris De Brabander (BE) 
  4. Levis de Muze (Elvis ter Putte X Tinka’s Boy, f. Danny Boelens) – Elia Construction SA (GRE) 
Bron: 
Belgian Warmblood