Boudewijn Schepers: “Ik vind het fantastisch dat de toppaarden zowel bij ‘grote’ als bij ‘kleine’ fokkers geboren worden”

Blog
25 dec 2021
Door Horseman Kristof

Kerstdag. Eind 2021. Hoe kijkt Boudewijn Schepers, ondervoorzitter van BWP, terug op het BWP-jaar?  

Boudewijn: Ik kan het eigenlijk in één woord samenvatten. Fantastisch! Het is fantastisch om te zien wat BWP-paarden week na week presteren op het allerhoogste niveau. De Olympische Spelen waren op dat vlak de kers op de taart. Iedereen heeft nu gezien dat er heel goede paarden worden gefokt door onze BWP-fokkers. Ik vind het ook fantastisch dat die paarden zowel bij ‘grote’ fokkers als bij ‘kleine’ fokkers geboren worden. Daaruit blijkt dat paarden fokken geen absolute wiskunde is. Dat de kracht van het grote getal ook relatief kan zijn. Dat het ook veel met kennis, ervaring, horsemanship en met liefde en passie voor de dieren te maken heeft. En dat is net één van de sterktes van onze fokkers. BWP staat nu met stip op 1 in de WBFSH-ranking. De nieuwe technieken zullen ongetwijfeld verschuivingen teweegbrengen in het fokkerijlandschap en het is niet zeker welke impact dat zal hebben. Techniek en genetisch het beste bij elkaar brengen is één ding. Kennis, ervaring, horsemanship, liefde/passie, opfokken, opleiden en ze door topruiters/amazones uitbrengen op wedstrijden is twee. En net op dat vlak scoort ons land momenteel heel sterk.

Wat zijn uw wensen voor 2022?

Boudewijn Schepers: Ik wens het stamboek in 2022 een evengoed jaar als 2021 toe. Maar dan zonder de dreiging van die vervelende virussen. Voor de fokkers wens ik hele fijne veulens en vlotte geboortes toe en een heel goede gezondheid! Dat we de tweede fase van de hengstenkeuring opnieuw zonder publiek moeten organiseren is natuurlijk een domper, maar we hopen dat we dit ruimschoots kunnen goed maken op de derde fase.

Bron: 
Belgian Warmblood - Kris Van Steen