Eerste wedstrijd voor de FEI World Pony Jumping Trophy op Jumping Mechelen.

Jumping
01 dec 2016
Door Horseman Kristof

Binnen het jumping comité van het FEI werd vorig jaar door Peter Bollen, Ludo Philippaerts en Rodrigo Pessoa een werkgroep opgericht voor de jeugd en het FEI kan nu al uitpakken met een nieuw initiatief voor de ponyruiters. Tijdens de winterperiode waren er voor de ponyruiters weinig hoogstaande wedstrijden en daar zal de FEI World Pony Jumping Trophy verandering in brengen. Het is een serie die gekoppeld gaat worden aan topevenementen en te vergelijken is met de FEI World Cup Jumping. Het seizoen loopt echter van 1 januari tot en met 31 december omdat de ruiters tot 16 jaar mogen deelnemen aan ponywedstrijden.

Jumping Mechelen heeft de eer om de allereerste wedstrijd te organiseren (datum is natuurlijk eind december maar de wedstrijd telt voor het seizoen 2017).

Op het programma staat een warm up proef, een barema A in twee fasen zodat de pony’s kunnen wennen aan de piste. De kwalificatieproef zelf is een barema A met barrage over een parcours van 1 m 35, dezelfde hoogte die op het Europees kampioenschap gesprongen wordt.

Het zijn dan ook de top pony’s uit heel Europa die in Mechelen zullen aantreden. De eerste 15 van het Europees Kampioenschap zijn rechtstreeks gekwalificeerd. Omdat het een eerste editie is geeft Mechelen aan de nationale federaties van de eerste 10 landen van het EK de twee startplaatsen, daarnaast heeft het FEI en Jumping Mechelen nog drie Wild Cards.

De volgende wedstrijd van deze serie gaat door op Indoor Brabant in s’Hertogenbosch. Aangezien het een winter serie is volgen dan na het zomerseizoen nog een paar wedstrijden en op het einde van het jaar wordt een finale gereden met de best geplaatste ruiters.

Bedoeling is de ponyruiters niet alleen te laten genieten van de uitstekende infrastructuur en de sfeer van de topwedstrijden maar ze ook onder grote publieke belangstelling te laten rijden. In Mechelen zal dat alleszins het geval zijn want zij mogen hun kwalificatie rijden net voor de FEI World Cup Grand Prix en dan zitten de tribunes gegarandeerd afgeladen vol!

 

Bron: 
Persbericht Jumping Mechelen