Harrie Smolders: "Duidelijk dat gezondheid van de renners niet het hoogste belang is"

Varia
25 jul 2019
Door Horseman Kristof

Terwijl gans West-Europa de raad krijgt om zich te ontzien van grote inspanningen in en onder de extreme temperaturen van de laatste dagen, moeten de renners in de Tour toch het uiterste van zich geven om hun kopman te dienen of zelf hun kansen te verdedigen voor geel, groen, wit of de bollekes.

“Het is duidelijk dat de gezondheid van de renners niet het hoogste belang geniet in de Tour”, laat Harrie Smolders zijn gedachten de vrije gang. “TV-rechten en sponsorbelangen komen op de eerste plaats en is wellicht ook nodig om het circus van de Tour op volle toeren te kunnen laten draaien. Uiteraard kan de ene renner de hitte beter dragen dan de andere maar je kan er toch niet omheen dat er ontzettend veel van hun lichaam gevraagd wordt”.

Wellicht is dit onmogelijk zonder een extreme medische begeleiding die garant staat voor een constant afkoelen van het lichaam met ondermeer ijsblokjes en water. Maar het blijft in schril contrast staan met de uitspraak van AA Gent manager Michel Louwagie die in de loop van de dag zou gaan bepleiten dat de match van zijn ploeg tegen Viitorul in het kader van de Europa League met een extra rustpauze zou vol gemaakt worden. “Je kan een inspanning van 2 maal 45 minuten in geen enkel opzicht vergelijken met een Tourrit van 5 à 6 uur”, analyseert Harrie Smolders verder. “Chapeau voor alle renners die dagelijks zonder morren hun opdracht in de Tour perfect uitvoeren”.

Harrie Smolders weet sinds het begin van de week ook dat hij geselecteerd is voor de Nederlandse ploeg die volgende maand in eigen Rotterdam voor de Europese titel gaat strijden. “Het was voor mij niet echt een verrassing dat ik geselecteerd zou worden”, bevestigt Harrie Smolders onze veronderstelling. “Zoals steeds moeten de meeste afwegingen gemaakt worden voor de plaatsen 4 en 5 maar ik had nooit het gevoel dat ik in die positie zat. Uiteraard ben ik trots dat ik de kleuren van mijn land mag verdedigen. Met Don stootte ik tijdens de laatste Nations Cup in het Zweedse Falsterbo in iedere ronde weliswaar één balk af maar toch had ik het gevoel dat het zijn beste wedstrijd van de laatste maanden was. Zijn vormpeil zit dus in een stijgende lijn en hopelijk kunnen we die doortrekken naar het EK. Je hebt dat bij paarden niet altijd in de hand maar toch ga ik alles in het werk stellen om hem in topvorm in Rotterdam aan de start te brengen”.

Bron: 
Persbericht Euro Horse Communications