Harrie Smolders: "België moet voluit voor het brons gaan"

Varia
13 jul 2018
Door Horseman Kristof

Op het moment dat België al dan niet brons heeft veroverd op het WK voetbal in Rusland, begint Harrie Smolders in het Franse Chantilly wellicht zijn derde plaats in het klassement van de Global Champions Tour te verdedigen. Een goed resultaat daar verstevigt tegelijkertijd zijn positie van nummer 1 van de wereld. “Maar zoals steeds ligt de focus nooit op het vasthouden van die nummer 1 plaats”, bevestigt Harrie Smolders zijn visie als topruiter. “Op de eerste plaats komt het er op aan de paarden in topvorm te houden waarbij hun gezondheid alle prioriteit geniet. Daarna moet je die topvorm op wedstrijd aanwenden om elke sprong samen zo goed mogelijk voor te bereiden waardoor het mogelijk wordt geen balken af te stoten. Als dat allemaal lukt, krijg je mooie resultaten en die mooie resultaten doen je stijgen op de World Ranking”.

In de dagen vooraf volgde Harrie Smolders nog steeds het WK Voetbal in Rusland: “Ondanks het jammerlijke verlies tegen Frankrijk, moet België nu voluit gaan voor de derde plaats. Topsporters moeten in staat zijn om een verlies zo snel mogelijk te vergeten en opnieuw de focus te leggen op de volgende opdracht. Vorig jaar op het EK in Göteborg liet na de openingsproef niets vermoeden dat ik nog zilver kon behalen. Maar ik begon de volgende dagen telkens met het opperste doel om een nulronde te rijden en zo schoof ik op naar de titel van vice-Europees kampioen”.

“Na de winst tegen Brazilië zat niet alleen de Belgische ploeg maar heel België in een soort bubbel van onaantastbaarheid. Maar Frankrijk doorprikte die bubbel. Geen ramp want in die fase van een WK bestaan er geen gemakkelijke wedstrijden meer. België kan nog steeds brons behalen en moet die kans voor de volle honderd procent benutten. De sportcultuur van het land zit in stijgende lijn. Er wordt steeds professioneler gedacht; ook in de jumping. Een groot succes kan dus niet uitblijven. Een derde plaats zal de samenhorigheid nog vergroten en ook dat kan bijdragen tot dat grote succes. De uitbundigheid die overal te lande merkbaar was maar ook in Rusland zelf plus de erkenning in ganse de wereld, zijn allemaal factoren, die de Belgische sportcultuur nog zullen verbeteren. Een derde plaats - het beste resultaat op een WK voetbal voor België - mogen zij dus niet als een mislukking beschouwen maar als voorlopig het hoogst haalbare”.

Bron: 
Persbericht Euro Horse Communications