Fokker van Papillon Rouge overleden

Varia
28 feb 2017
Door Horseman Kristof

De bekende Franse fokker Fernand Leredde, beter bekend als fokker van Papillon Rouge, is op 86 jarige leeftijd overleden.

Fernand Leredde is de oprichter van Haras de Rouges en van de Normandie Horse show die ieder jaar in augustus doorgaat in St. Lo.

Gekend als een monument was Fernand een sterke voorstander van de Franse fokkerij maar ook bekend om zijn kennis en interesse in de Anglo-Normandische sportpaarden.

De Haras des Rouges werd na de oorlog opgebouwd in Saint-Ebremont-de-Bonfossé (Normandië) waar tal van kampioenen ontstaan zijn.

De basis van de fokkerij werd hier gelegd mede door de bekende fokmerrie ‘Dirka’, moeder van Quidam De Revel, Ardente, Byrsa Rouge.

Olympische paarden en internationale springpaarden zagen hier het levenslicht zoals Un Espoir E (Gouden medaille op de Olympische Spelen in Motréal) Faon Rouge met Nelson Pessoa, Nuage Rouge onder het zadel van Patrice Delaveau, Papillion Rouge bereden door zijn zoon Xavier Leredde, Rochet Rouge (Europees kampioen en Olympische medaillewinnaar) met Alexandra Ledermann, Quouglof Rouge (gekeurde hengst), Fleche Rouge met Leopold Van Asten en het meest recente fokproduct Quartz Rouge (foto boven) en Tyrol Rouge.

Fernand Leredde is ook de ontdekker van Quidam De Revel en Jalisco B.

Quidam de Revel geboren bij Amaury de Broglie en groot gebracht door Fernand Leredde, behaalde zijn successen in de beginjaren onder het zadel van Hervé Godignon en Thomas Velin.
Met een bronzen teammedaille tijdens de O.S van Barcelona, individueel een 4de plaats, en tal van grote prijzen staan op zijn naam geschreven. 
 

Zijn fokdoel en zijn succes was de keuze van een selectie op basis van sportieve prestaties, bloed en niet gebaseerd op het model.

 

De hedendaagse fokkerij van Haras des Rouges heeft zich nu vooral toegelegd op de renpaarden en wordt verder uitgebaat door zijn zoon Xavier Leredde, tevens jury van de Hengstenkeuring op Zangersheide.

Bron: 
Audrey Kuttler voor Horseman